21. 4. 2022, 15:30 | Vir: STA

Slovenija bo poslala pomoč ukrajinskim obrambnim silam

Profimedia

V dogovoru z Nemčijo se bo pridružila ostalim državam, ki so se že odzvale na pozive Zelenskega.

Nemčija je sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo, so potrdili v Berlinu.

Kaj pošilja slovenska vojska?

Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave, te bi ji v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki nemške izdelave iz lastnih zalog. Na slovenskem obrambnem ministrstvu informacij niso komentirali, sporočili so le, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati.

Da je Nemčija sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino, je sicer potrdila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Sodeč po njenih izjavah za nemško televizijo NTV bodo pošiljke opravljene v kratkem, saj se, kot je dejala, vojaški strokovnjaki strinjajo, da bosta naslednja dva tedna odločilna v ukrajinskem boju proti ruski vojski.

Viri navajajo, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs, Slovenija pa naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 in oklepniki puma ter boxer. Sodeč po informacijah, dostopnih na spletni strani Slovenske vojske, Slovenija sicer ne razpolaga s tanki T-72, pač pa s tanki M-84 jugoslovanske izdelave. Gre za tanke, ki so posodobljena verzija tanka T-72.

Zdaj konec kritik Nemčiji?

Nemška vlada pod vodstvom Olafa Scholza je bila v zadnjih mesecih redna tarča kritik zaradi zadržanosti do pošiljanja oborožitve v Ukrajino. Nemčija sicer ukrajinske sile zalaga z orožjem in strelivom, a je doslej zavračala pozive k pošiljanju tankov ali bojnih letal v Ukrajino.

Vlada v Berlinu je tovrstne kritike, vključno s tistimi iz ukrajinske vlade, zavračala, češ da njena vojska po letih nizkih vlaganj ni v položaju, da pošilja težko orožje v Ukrajino. Novi dogovor pa Nemčiji tako omogoča, da posredno zagotovi, da Ukrajina dobi težko orožje sovjetske izdelave.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ