J. B./STA | 2. 12. 2023, 09:00

Nogometni navdušenci v nestrpnem pričakovanju: Slovenija bo dobila nasprotnike na Euru 2024 (seznam vseh možnih tekmecev)

Profimedia

Oči svetovne nogometne javnosti bodo nocoj usmerjene v Hamburg, kjer bodo izžrebali skupine prihajajočega evropskega prvenstva. Plesa kroglic se bo po več kot dveh desetletjih udeležila tudi Slovenija.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.

Na čelu slovenske delegacije na žrebu bosta predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in selektor reprezentance Matjaž Kek. Slednjemu je po svetovnem prvenstvu 2010 uspelo Slovenijo popeljati še na drugo veliko tekmovanje ter je tako izenačil selektorski izkupiček Srečka Katanca, ki je tako imenovano zlato generacijo pripeljal na EP 2000 in SP 2002.

Slovenska reprezentanca bo zaigrala na svojem prvem velikem tekmovanju po letu 2010.

Slovenska reprezentanca bo zaigrala na svojem prvem velikem tekmovanju po letu 2010.

Profimedia

"Priprave za evropsko prvenstvo se bodo začele tako rekoč takoj po žrebu, ko bomo izvedeli, kdo so naši tekmeci," je po nedavni zmagi proti Kazahstanu načrte za obdobje po soboti razkril predsednik NZS Mijatović. Za Večer pa je spregovoril tudi o željah za žreb: "Rad bi se izognil kakšni Franciji, Belgiji, Španiji, Portugalski ... Sicer pa menim, da ne bi bilo tako slabo imeti v skupini Nemčije, z Angleži, ki so imenitna reprezentanca, pa smo tudi vedno igrali dobro."

Slovenija v tretjem kakovostnem bobnu

Na žrebu bo Slovenija, trenutno 54. reprezentanca na lestvici Mednarodne nogometne zveze, v tretjem kakovostnem bobnu, kjer bodo še Nizozemska, Škotska, Hrvaška, Slovaška in Češka. S temi se tako slovenski nogometaši ne bodo srečali v skupinskem delu.

Slovenija bo žreb dočakala v tretjem kakovostnem bobnu. Nasprotnike bo dobila iz treh preostalih bobnov.

Slovenija bo žreb dočakala v tretjem kakovostnem bobnu. Nasprotnike bo dobila iz treh preostalih bobnov.

UEFA

Njeni potencialni tekmeci prihajajo iz bobnov 1, 2 in 4. V prvem so gostiteljica Nemčija, ki je že uvrščena v skupino A, Portugalska, Francija, Španija, Belgija in finalistka zadnjega evropskega prvenstva Anglija.

V drugem bobnu so Madžarska, Turčija, Romunija, Danska, Albanija in Avstrija. "Albanija in Romunija bi bili zelo primerni nasprotnici. Tudi tekma z Dansko na nevtralnem igrišču in v drugih okoliščinah lahko izpade povsem drugače, kot je zadnja v Koebenhavnu. V Stožicah je bilo neodločeno. Madžari so zelo napredovali, ampak tudi z njimi se da prav lepo igrati," je o potencialnih tekmecih iz tega bobna povedal Mijatović.

Slovenski nogometaši so si v kvalifikacijah priigrali prvi nastop na evropskem prvenstvu po letu 2000.

Slovenski nogometaši so si v kvalifikacijah priigrali prvi nastop na evropskem prvenstvu po letu 2000.

Profimedia

V četrtem bobnu pa so branilka naslova Italija, Srbija in Švica ter tri zmagovalke dodatnih kvalifikacij. V teh se bo v skupini A Poljska doma pomerila z Estonijo, Wales pa s Finsko. Zmagovalca obeh dvobojev bosta nato igrala v Walesu oziroma na Finskem. V skupini B bo Izrael gostil Islandijo, Bosna in Hercegovina pa Ukrajino. Zadnji obračun bo gostila Ukrajina ali BiH. V skupini C bo Gruzija gostila Luksemburg, Grčija pa Kazahstan. Zadnji odločilni obračun bo gostil zmagovalec dvoboja med Gruzijci in Luksemburžani. Te tekme bodo na sporedu 21. in 26. marca prihodnje leto.

"Prve tri ekipe so odlične, lahko bi bile že v prvih bobnih, tudi tiste, ki so še v kvalifikacijah, ne bodo lahke. Kdorkoli bo prišel skozi, ne bo slab. Med njimi opozarjam na Ukrajino ali BiH, ki že takoj igrata med sabo, ena od teh dveh reprezentanc bo zagotovo zraven, v drugem paketu vidim Wales ali Poljsko, rahlo prednost v tretji četverici pa dajem Grčiji pred Kazahstanom," je zadnji boben za Večer še pokomentiral Mijatović, ki se bo moral v kratkem "pozabavati" tudi z vprašanjem o novem (starem?) selektorju. Matjažu Keku pogodba po Euru 2024 poteče, pred dnevi pa je že namignil, da ga močno vleče nazaj v klubski nogomet ...

Slovenija si želi napredovanja iz skupine

Na EP, ki bo 17. po vrsti in tretje v Nemčiji, bo skupaj igralo 24 reprezentanc, ki bodo razdeljene v šest skupin. V osmino finala bodo napredovale zmagovalke skupin, drugouvrščene ter najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe. "Želimo preboj iz skupine, uvrstiti se v osmino finala, potem pa, kar bo, bo," je o slovenskih željah in ciljih na EP še dodal predsednik NZS. Slovenija je sicer s trenutno uvrstitvijo na lestvici FIFA predzadnja reprezentanca med tistimi, ki so že uvrščene na EP. Nižje uvrščena je zgolj Albanija na 62. mestu.

Evropsko prvenstvo 2024 bo v Nemčiji potekali med 14. junijem in 14. julijem.

Evropsko prvenstvo 2024 bo v Nemčiji potekali med 14. junijem in 14. julijem.

Profimedia

Tekme v Nemčiji bodo ob Hamburgu gostili še Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Düsseldorf, Köln in Leipzig. Med vsemi udeleženkami je s 13 udeležbami na EP rekorderka prav Nemčija, Španija je druga z 11, po deset pa jih imajo Francija, Anglija, Nizozemska, Češka in Italija. Obeta pa se tudi rekorden obisk tekem. Druga faza prodaje vstopnic bo stekla ob sobotnem žrebu, v tej jih bo na voljo milijon, kupili pa jih bodo lahko navijači iz 21 držav, ki so se že uvrstile na tekmovanje po končanih kvalifikacijah.

Na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo

Na voljo bo 10.000 vstopnic za posamično tekmo na vsako državo, v kolikor bo zanimanje za posamičen obračun večji, bo o možnostih nakupa vstopnic odločal žreb. Navijači lahko prošnje za vstopnice oddajo od 1. do 12. decembra. Zadnja faza prodaje pa bo nato na vrsti leta 2024, takrat bodo na svoj račun prišli še navijači zadnjih treh reprezentanc, ki se bodo na EP uvrstile prek dodatnih kvalifikacij oziroma play-offa.

V prvem sklopu so prireditelji Eura 2024 na voljo dali 1,2 milijona vstopnic, kupce pa so določili z žrebom. Od nogometnih navdušencev so namreč prejeli kar 20 milijonov prijav za nakup kart. Vstopnice je moč kupiti zgolj preko mobilne aplikacije Evropske nogometne zveze (Uefa). Več informacij je na voljo na spletni strani krovne zveze https://www.uefa.com/euro2024/ticketing/.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol