2. 5. 2022, 07:58 | Vir: STA

Slovenija v negotovosti še glede plina

Ursula von der Leyen - Izjava za javnost o Gazpromu

Profimedia

Tik pred začetkom maja smo zaradi napovedane podražitve natankali poln tank goriva. A zdaj je odprto vprašanje, kako bo z dobavo ruskega plina.

Potem ko je ruski Gazprom pretekli teden ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, se bodo na izrednem zasedanju v Bruslju sestali ministri Evropske unije, pristojni za energetiko. Razpravljali bodo o stabilnosti energetskega trga v luči ruske invazije na Ukrajino. Ministri bodo med drugim preučili morebitne dodatne aktivnosti glede večje varnosti dobav, upravljanja zalog in tranzita plina. Govorili bodo tudi o tem, kako še okrepiti usklajevanje med državami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bo odziv EU enoten in usklajen.

Poleg tega bodo ministri za energetiko razpravljali o pripravljenosti na krize v dobavah in o solidarnosti na ravni EU ter kako to okrepiti, napovedujejo v francoskem predsedstvu Svetu EU. Pričakovati je, da bo beseda tekla tudi o nejasnostih, ki se pojavljajo glede plačevanja ruskega plina v rubljih. Smernice Evropske komisije glede ruskega dekreta, ki zahteva plačevanje prek dveh računov pri ruski banki Gazprombank, namreč niso povsem jasne.

Zasedanja se ne bo udeležil nihče od ministrov ali državnih sekretarjev odhajajoče slovenske vlade. Slovenijo bo zastopala namestnica stalnega predstavnika pri EU Tamara Weingerl Požar.

Francosko predsedstvo se je za sklic zasedanja odločilo, potem ko je ruska družba Gazprom v sredo ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji, ker ga ne plačujeta v rubljih. V Moskvi so prekinitev dobav označili kot odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji in zanikali očitke Varšave, Sofije in Bruslja, da gre za izsiljevanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.