N. V. | 22. 11. 2022, 07:00

11 idej za darila, ki jih bodo vaši najbližji dejansko uporabljali

Profimedia

Ta december podarite darila, ki nekaj štejejo. Da bo izbira lažja, smo zbrali nekaj idej za okolju prijazna in hkrati uporabna darila.

Bi se letos radi izognili pretiranemu nakupovanju daril? Vzemite si čas za razmislek. S svojo izbiro lahko, denimo, pomagate lokalnim podjetjem ali pa zmanjšate svoj ogljični odtis. Lahko pa izkoristite ročne spretnosti in domiselna darila izdelate sami. Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila nekaj idej.

Trajnostna darila

Več daril neizogibno pomeni več odpadkov in plastike, še preden darila sploh zavijemo v privlačen papir z decembrskimi motivi.

Dandanes je bolj kot kdajkoli prej pomembno kupovati trajnostna, okolju prijazna darila. Izbira je vedno večja, a vse prepogosto gre le za marketinško zvijačo, zato bodite kritični, ko izbirate "trajnostna" darila na policah trgovin.

Darilo naj bo uporabno

Še vedno naj bo glavno vodilo, da je darilo uporabno, trajnostni vidik pa naj bo dodaten in pomemben bonus. Zagotovo vas bodo zamikali privlačni popusti in akcije, s katerimi vas trgovci že od konca oktobra prepričujejo, da gre za enkratne priložnosti in da vam bo žal, če jih ne boste izkoristili. Obstaja tveganje, da boste opravili nakup, ne da bi premislili, ali oglaševani izdelek res potrebujete.

Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujete, prispeva h (ne)kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Bleščeč pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali obleka po polovični ceni, ki je nikoli niste nosili – to ni ugoden nakup, ampak izguba energije in virov, ki so bili vloženi v izdelavo izdelka.

Če iščete točno določen izdelek ali pripravljate seznam božičnih daril, pa vam bo pregled akcij in popustov zagotovo v pomoč pri iskanju najboljše ponudbe – za tista darila, ki bi jih vseeno kupili.

Različne ideje za trajnostna darila

1. Steklenica za vodo iz nerjavnega jekla

Odpravi potrebo po plastenkah za enkratno uporabo in hkrati ohranja vašo pijačo hladno do 24 ur. Čiščenje je preprosto, zdrži dolgo časa.

Profimedia

2. Mini set za vrtnarjenje

Če ima obdarovanec le balkon ali teraso, ga razveselite z mini vrtnarskim orodjem, nekaj semeni in lončkom zelišč ali s knjigo, kako spremeniti balkon v zeleno zelenjavno oazo. Simpatična spodbuda, kako vzgojiti svojo prvo glavo solate, drobnjak ali peteršilj.

Zveza potrošnikov Slovenije

3. Copati iz filca

V Sloveniji je kar nekaj izdelovalcev copat iz filca. Stara obrt filcanja oziroma polstenja je za copate še posebej prikladna, saj kožo ščitijo tako pred vročino kot pred mrazom. Zagotovo je lep par copat odlično darilo, še posebej, če poznate najljubšo barvo obdarovanca.

Profimedia

4. Lufke

Naravna goba za pomivanje posode (in tudi prhanje) iz buče lufa je naraven, biorazgradljiv material, primeren tudi za domače kompostiranje.

Zveza potrošnikov Slovenije

Po sušenju in čiščenju ostane neverjetno prepleten sistem vlaken, ki so izjemno močna in trpežna. Zaradi prepletene strukture goba deluje spužvasto. Naj vas ne odvrne prva uporaba, kajti lufa postopoma postaja mehkejša in vam lahko dobro služi več mesecev.

5. Zanimiva nakupovalna vrečka

Nakupovalna vrečka iz okolju prijaznih materialov in za večkratno uporabo je lahko tudi modna, barvita, zanimiva. Vzorce lahko nanjo naredite tudi sami. Dodaten plus je, da to darilo ne potrebuje zavijanja!

Profimedia

6. Blazinice za odstranjevanje ličil za večkratno uporabo

Uporabnice dekorativne kozmetike vedo, da je odstranjevanje ličil ob koncu dneva nujno. Blazinice iz okolju prijaznega bambusovega bombaža lahko učinkovito nadomestijo vse tiste blazinice in robčke za enkratno uporabo. Po uporabi jih preprosto odložite v priloženo mrežasto vrečko in operete v pralnem stroju.

Zveza potrošnikov Slovenije

7. Brivnik iz nerjavnega jekla

Vzdržljivo in praktično darilo za vse uporabnike plastičnih britvic. Zanimiva izbira za vse, ki želijo sprejeti okolju bolj prijazen način življenja in zmanjšati količino odpadkov.

Profimedia

8. Dišava v embalaži za ponovno polnjenje

Za modne in lepotne navdušenke/ce je dišava zagotovo odlično darilo. Če želite zmanjšati količino zavržene embalaže, poiščite dišavo, ki ima možnost ponovnega polnjenja. Seveda takšno, ki je obdarovancu všeč.

Pinterest

9. Predpasnik

Imate doma ostanke blaga, strgane kavbojke ali srajco? Vse to je odličen material za izdelavo predpasnika za odrasle ali otroke. Izdelava je preprosta, zmorejo jo tudi začetniki. Kroj boste našli na marsikateri spletni strani.

Profimedia

10. Gumice za lase

Teh ni nikoli preveč. Poleg stare srajce, bluze ... potrebujete le še elastiko. Preprosto jih je izdelati v različnih barvah, tako da boste pri izdelavi brez težav upoštevali slog obdarovanke. V kombinaciji z izdelkom za nego las so nadvse uporabno darilo.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. Ovitek za prenosni računalnik

Tako kot pri izdelavi prevleke za vzglavnik lahko svojo ustvarjalnost sprostite tudi pri izdelavi torbice za prenosni računalnik. Končni izdelek je zelo uporaben, izdelava pa nadvse preprosta.

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord