25. 4. 2022, 21:08

Ne zapravljajte po nepotrebnem! S temi nasveti lahko na leto privarčujete do 336 evrov

Profimedia

Ste vedeli, da letno zavržemo toliko hrane, da bi lahko nahranili četrtino celotnega prebivalstva? 

Zaradi vse hrane, ki jo letno zavržemo, nastane 22 milijonov ton toplogrednih plinov, to je štirikrat več kot predstavljajo izpusti letalske industrije. Zavržena hrana predstavlja problem tudi za naše denarnice. Če v istem gospodinjstvu zavržemo vsak četrti obrok (tako kaže statistika), s tem stran vržemo 336 evrov na leto.

Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2020 v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane, vsak prebivalec pa je povprečno zavrgel kar 68 kilogramov hrane.

Potrebno je ozaveščati tudi otroke

V Plastiki Skaza se zavedajo velikega problema. Prav zato so z osnovnošolci, Ekologi brez meja in Bokashi Organkom iz odpadnih zobnih ščetk sklenili zanko kroženja plastike in odpadne hrane

Plastika Skaza

Ekologi brez meja so ob predaji Bokashi Organkov za otroke izvedli tudi delavnico o zavrženi hrani, v sklopu katere so učenci izvedeli, kako na različne načine zmanjšati odpadke hrane. 

Plastika Skaza

Načini, kako biti bolj varčni s hrano

Načrtujte nakupe. V trgovino ne hodite lačni, sicer boste zagotovo kupili ogromno nepotrebnih izdelkov. Preverite, katere sestavine že imate doma, nato zapišite seznam živil, ki jih potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, ker le tako lahko kupite toliko, kot potrebujete.

Preverite datume. Če živila ne potrebujete takoj, izberite živilo z daljšim rokom uporabe ali ga zamrznite. Živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu na oznaki "uporabno najmanj do …".

Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika. Preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana dolgo ostala sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi ena do pet stopinj Celzija.

Poskrbite za red v hladilniku. Novo kupljene izdelke postavite zadaj, ostale izdelke pa premestite naprej. S pravilnim zlaganjem hrane vam hrane s pretečenim rokom ne bo potrebno metati proč.

Uporabite ostanke hrane. Ostanke hrane lahko uporabimo za malico ali večerjo, naslednji dan ali pa jih zamrznemo. Iz sadja lahko naredimo sok ali sladico, iz manj sveže zelenjave pa juho. Tudi kulinarični portali ponujajo obilo idej, kako uporabiti kuhane testenine, krompir ipd.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.