21. 4. 2022, 18:10

Kako poskrbeti za boljšo kaljivost, zdravo rast, lažjo nego, bogatejši pridelek in cvetenje

osebni arhiv Srečko Blas

Srečko Blas v svojem kotičku tokrat svetuje, zakaj in kako uporabljati lunin setveni koledar.

Ali se pri setvi, presajanju, obrezovanju in ostalih vrtnarskih opravilih ravnate po nasvetih luninega koledarja? Iskreno povedano, jaz ne vedno, a ko malo preverim svoja dejanja glede na lunin koledar opazim, da rezultat ni idealen, če ga ne upoštevam. Zaradi vsakodnevnih obveznosti si ne vzamemo časa za malo študija, a verjamite, da se splača. Na tržišču je več luninih setvenih koledarjev, a jaz osebno koristim Lunin setveni koledar Marije Thur.

Zakaj uporabljati lunin setveni koledar?

Kot veste luna in astronomski položaji planetov v vesolju različno vplivajo in delujejo na nas, tako tudi na rastline in živali. Vsi imamo dneve, ko čutimo, da bolje, da ne delamo nič. Potem luno 'krivimo' za to in imamo prav na nek način. Čeprav so mnogokrat krivi tudi drugi dejavniki, a luna nam nikoli ne zameri.

osebni arhiv Srečko Blas

Tako so tudi dnevi, ko je bolje, da ne delamo nič z rastlinami. To velja za obdobja mrkov in prekrivanja planetov.

Ko se luna polni, so to dnevi za obiranje, pobiranje ali žetev pridelka in cepljenje. Ko luna pada, pa so to dnevi za presajanje in obrezovanje sadnega drevja.

Tudi na sfere našega življenja vpliva hod lune in njene mene. Na primer, lasje rastejo bolje in so močnejši, če si jih strižemo, ko luna raste. Ko luna pada, pa lahko več pojemo in se manj zredimo. Lunin setveni koledar je nepogrešljiv priročnik za biodinamično vrtnarjenje.

osebni arhiv Srečko Blas

Dokazano je, da so v tem primeru pridelki tudi do 30% večji in bolj zdravi. Se pravi, da vpliva luna vpliva na vitalnost rastlin, kar nam olajša in prihrani čas pri oskrbi ter so bolj odporne na bolezni in škodljivce.

osebni arhiv Srečko Blas

Po luninem koledarju so rastline razporejene v 4 skupine

PLODOVKE (paprika, paradižnik, kumare, buče), KORENOVKE (repa, pesa, gomoljna zelena, krompir, redkev, koleraba), LISTNATE RASTLINE (zelje, ohrovt, lisnata zelena, solata, blitva, špinača) in CVETNICE (brokoli, cvetača, sončnice, oljna repica, okrasne cvetoče rastline). Lunin koledar je koristen pripomoček za setev, nego, presajanje in spravilo pridelkov. Uporabljajo ga vrtičkarji, poljedelci in čebelarji. To je nekaj osnovnih in splošnih informacij.

Vsak teden bom v Felixovem zelenem kotičku objavil tudi Lunin setveni koledar za tekočih 10 dni.

osebni arhiv Srečko Blas

A to je samo en faktor, ki nam lahko olajša vrtnarjenje in delo z rastlinami. Prava nega, lega in naša ljubezen so tu še sodejavniki. Velja za rastline, živali in sočloveka.

osebni arhiv Srečko Blas

Kaj sejati od 21. aprila do 1. maja 2022?

Ta in naslednji teden bomo lahko vsak dan kaj sejali. Najprej plodovke (bučke, kumare) v četrtek in petek. Sobota in nedelja sta idealni za korenovke (koleraba, pastinak). V ponedeljek in torek sejemo rastline, ki jih vzgajamo za cvet v okrasne ali druge namene (ognjič, astre, kozmeja). Sreda, četrtek in petek bodo idealni dnevi za setev rastlin, ki jih gojimo zaradi listov (peteršilj, solate). Praznični sobota in nedelja bosta ponovno ugodni za plodovke. A do takrat boste tako že vse posejali in se prepustili druženju in prazničnemu vzdušju prvomajskih praznikov. Presajanju pa ti dnevi niso naklonjeni, ker luna pada, zato počakajmo na dneve ko bo spet rastla. Kar bo takoj po prvomajskih praznikih! Pa veselo na delo, da boste za 1. maj prosti.

osebni arhiv Srečko Blas

Naj vam na enem mestu zberem vse uporabne informacije, kdaj kaj saditi, sejati, presajati:

četrtek, 21. 4. – plod 

petek, 22. 4. – plod

sobota, 23. 4. – koren

nedelja, 24. 4. – koren

ponedeljek, 25. 4. – cvet 

torek, 26. 4. – cvet

sreda, 27. 4. – list

četrtek, 28. 4. – list

petek, 29. 4. – list

sobota, 30. 4. – plod (prazna luna ob 23.00)

nedelja, 1. 5. – plod (do 15:00)

Kaj pripravljam za naslednji teden?

April je že v polnem zamahu. Po marčevski suši je dež končno napojil suho zemljo. Dnevi so daljši in toplejši, ter nas vabijo ne samo v vrt, kjer nas čaka kup dela, ampak tudi v naravo, kjer se vse prebuja, zeleni in cveti. Veliko pa je tudi koristno ne samo na pogled, ampak tudi za uživanje.

Divja hrana je nekaj, čemu se zadnje čase vse pogosteje vračamo. In pomlad je čas, ko je veliko mladih rastlin, poganjkov in cvetov uporabnih. Ne samo, da so hrana, ampak so tudi naravna zdravila. A več o tem naslednji četrtek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.