Srečko Blas | 18. 4. 2022, 08:30

Felixov zeleni kotiček: Ste že videli velikonočnico na morju, ob močnih sunkih vetra?

osebni arhiv Srečko Blas

Ob praznikih ne obdaruje samo Velikonočni Zajček, ampak tudi naš Srečko Blas. Da ne bo pisal samo enkrat na teden, nam je bilo hitro jasno. Vsak dan namreč najde kaj zanimivega! Tokrat nas je presenetil s čudovitimi posnetki pri nas zaščitene velikonočnice, ki jo je našel nekje ob morju ... 

Velikonočnica je prekrasna, spomladi cvetoča trajnica, ki spada med zakonsko zaščitene rastlinske vrste. Vsakršno trganje cvetov in izkopavanje je prepovedano!

Ime je dobila ravno zato, ker cveti v času velike noči. To je od konca februarja do sredine aprila. Pojavi se med prvimi cvetlicami, ko skopni sneg. Raste na apnenčastih revnih tleh, obsijanimi s soncem. V Sloveniji so znana 4 naravna rastišča, ki so pod nadzorom Zavoda RS za varstvo narave. 

"Nič mi ne uide!"

A jaz, ki vsakokrat, ko se v naravi sprehajam s svojim štirinožnim prijateljem Sunnyjem, opazujem rastline in vse okoli sebe, mi še tako droben cvet ne uide. Sicer živim na obali, a imam to srečo, da imam blizu tudi hribe, ki jih vsake toliko pobeli tudi sneg. Do tam imam samo okoli 20 minut vožnje z avtom. In ko je pred dnevi, v začetku aprila spet pobelilo že prebujajočo se naravo, sem šel na špancir po snegu z razgledom na morje. Lahko si samo predstavljate moje veselje in navdušenje, ko sem v snegu zagledal ta prekrasen kosmati vijolični cvet!

osebni arhiv Srečko Blas

Niti v sanjah nisem pričakoval, da bi velikonočnica lahko rastla tako blizu morja! Direktna razdalje do morja je okoli 6 km, nadmorska višina približno 800 m. In ko sem malo razmislil, sem videl, da ima ta prekrasna rastlina tu svoje idealne pogoje za uspevanje.

Tla so apnenčasta, obsijana s soncem, divji travnik, kjer se ne gnoji. Samo prosto živeči konji se tu pasejo. Edino burja, ki zna biti res divja in v tem času cvetenja malo poškoduje cvetove.

Vas verjetno zanima, kje je to rastišče? Ni v Sloveniji, ampak na Hrvaškem! V zaledju Novega Vinodolskega, na robu Kvarnerja in Gorskega Kotorja. To področje je turistično zelo razvito, a zgolj individualne turiste in male skupine. Zanimivo je zaradi neokrnjene narave, ki je idilična za kolesarjenje. In veste kaj? Tu so snemali Winnetou filme, še v času Jugoslavije.

Na srečo tu ni planinske poti

A točna lokacija bo moja skrivnost, da obvarujem to naravno rastišče. Verjetno je na tem velikem kraško gorskem področju Kvarnerja, Gorskega Kotorja in Velebita kje še skrito kakšno rastišče velikonočnice, a naj ostanejo nedotaknjeno. Ni potrebe, da človek vse najde, ker vemo, kaj se potem mnogokrat zgodi.

osebni arhiv Srečko Blas

Pa veste to, da si velikonočnico lahko posadite v svojem vrtu? V dobro založenih in specialnih vrtnih centrih so na voljo sadike in obstaja tudi nekaj žlahtnih sort. Tiste v naravi pa naj imajo svoj mir, da ostanejo v veselje in občudovanje za bodoče generacije. Pa lep in cvetoč preostanek velikonočnih praznikov vam želim!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.