R.S. | 4. 11. 2022, 11:20

5 Slovencev prevaralo britanski BBC: ukradli so 263 tisoč evrov

Profimedia

Slovenka je denar prenesla na račun v Nigerijo, preostali denar pa so pravočasno zasegli. Krivde osumljenci niso priznali, trenutno jim sodijo na sodišču.

Leta 2019 naj bi neznani storilci s pomočjo petih Slovencev (Tanje Čop, Uroša Skopca, Sandija Mikulina, Branka Pavlovića in Erike Novak) prevarali britanski javni servis BBC, poroča Delo. Zaradi nepazljivosti uslužbenca BBC so medij ogoljufali za 263 tisoč evrov. Krivde niso priznali, trenutno jim sodijo na sodišču. 

Kaj se je zgodilo? 

Slovenci so prestregli elektronsko komunikacijo med uslužbencem BBC Richardom Parksom in uslužbencem postaje Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov - dogovarjala sta se za avtorske pravice o prenosu takratnega svetovnega prvenstva v kriketu.

Slovenci so uslužbenca BBC zavedli z elektronsko pošto, ki se je v elektronskem naslovu v le enem znaku razlikovala od pravega naslova postaje Channel 2. Priložili so bančni račun slovenske banke, na katerega je bilo treba nakazovati 336 tisoč evrov. Uslužbenec prevare ni opazil, BBC pa je slovenski banki nakazala denar. 

Tanja Čop je na račun prejela celoten znesek, za katerega naj bi ji Uroš Skopca zagotovil, da ni pridobljen na nezakonit način. Čopova je denar prenesla na račun v Nigerijo, preostali denar pa so pravočasno zasegli. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol