N. V. | 2. 2. 2023, 10:19

6 največjih pustnih karnevalov v Sloveniji – katerega boste obiskali?

Milos Vujinovic/Bobo

Vsak je po svoje poseben in atraktiven. Kateri je vaš najljubši?

Maškare, plesi, zabava in smeh. Pa preganjanje hudobnih zimskih duhov. To je pust. Slovenci ga radi praznujemo, vsako leto se lahko udeležimo več pustnih karnevalov po različnih krajih. Tudi letos bomo lahko pustne šeme spremljali na več koncih.

Največja pustna festivala v Sloveniji sta Kurentovanje na Ptuju in pust v Cerknici. Poglejte, kakšno dogajanje pripravljajo:

1. Kurentovanje na Ptuju

Na Slovenskem so najbolj znane maske zagotovo kurenti ali koranti iz okolice Ptuja: ob tradicionalni slovenski maski, glasnih zvoncih in zanimivi, unikatni podobi jih ne morete zgrešiti.

Miloš Vujinovič/Bobo

Letos kurentovanje poteka od 11. do 21. februarja, sestavlja pa ga kopica zanimivih dogodkov.

Kot smo poročali, bo tradicionalni slovenski festival odprla srbska pevka Ceca. Celoten program si lahko ogledate na uradni spletni strani festivala.

2. Pust v Cerknici

Za tradicionalno pustno mesto velja tudi Cerknica, ki je najbolj znana po svoji coprnici Uršuli.

Žnidaršič/Facebook/Turistično društvo Cerkniško jezero

Dogodki se pričnejo 16. februarja, zaključijo pa 22. februarja. Celoten seznam dogodkov si lahko ogledate na spletni strani festivala.

3. Istrski karneval

Pustno soboto lahko preživite tudi ob morju, saj pustovanje poteka tudi na območju Istre, natančneje v Kopru. Ob 11. uri se bo začela pustna povorka, kjer se bodo obiskovalcem in domačinom predstavili najrazličnejši pustni liki.

Facebook/Love Istria

Sprehodili se bodo vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice ter pustno rajanje zaključili na Ukmarjevem trgu pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo, so sporočili na spletni strani.

4. Krančkov festival

Pustovanje bo potekalo tudi v Kranju: več dni bomo lahko priča pustno obarvanim dogodkom.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Udeležite se lahko povorke na mestnih ulicah kot tudi dejavnosti za najmlajše, ki bodo na Gradu Khilstein. Več preberite na njihovi spletni strani.

5. Laufarija Cerkno

Dolgo pustno tradicijo poznajo tudi na Cerknem, kjer vsako leto organizirajo prireditev z imenom Laufarija. Običajno jo sestavlja sprehod laufarjev, predstavitev pustnih likov, povorka in zabava ob dobri glasbi.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Laufar je prav posebna vrsta pustne šeme, ki poleg tega, da poskrbi za obilo smeha, opozarja tudi na aktualna dogajanja v družbi.

6. Zmajev karneval

Na pustno soboto bo trge, ulice in mostove ljubljanskega starega jedra znova "preplavil" Zmajev karneval.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Pustni sprevod bo krenil z Novega trga oziroma Brega ob natanko 11. uri, zaključil pa se bo na na Kongresni trg, kjer bodo dogajanje sklenili nastopi mask v sprevodu. Pustno rajanje na njem bodo razgibali didžej, maske pravljičnih junakov in delavnice izdelave otroških mask.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel