N. V. | 20. 1. 2023, 20:00

Začetek Kurentovanja 2023 bo najavila Ceca: Ptujčani so zgroženi

Miloš Vujinovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Ker gre za kulturno etnografski festival nacionalnega pomena, so mnogi mnenja, da organizator z izbiro izvajalke ne spoštuje slovenske tradicije. Kaj menite vi?

Kurentovanje 2023 na Ptuju se bo začelo s srbsko melodijo. Organizator je najavil, da se bo kulturno etnografski festival nacionalnega pomena odprl 3. februarja s koncertom Svetlane Ražnatović, ki jo poznamo kot Ceco

Kurentovanje: festival nacionalnega pomena

Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval, gre za ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico. Priredijo ga v pustnem času z namenom odganjanja zime.

Decembra 2017 so bili obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Miloš Vujinovič/Bobo

Kurent je magičen etnografski lik, ki odganja slabo in prinaša srečo in zadovoljstvo, Unesco pa je obhode kurentov vpisal na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine.

Festival na Ptuju je torej velikega pomena za Slovence, njegovo pomembnost pa je prepoznal tudi Lonely Planet, ki je Kurentovanje umestil med deseterico najzanimivejših karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. 

Nastop Cece razburil Slovence

Ravno zato bode v oči izbira, da bo festival odprla ena izmed najpomembnejših predstavnic srbske popularne glasbe in simbol turbo folk glasbe, Ceca.

Na Twitterju so se pojavili številne kritike, mnogi menijo, da je izbira izvajalke "sramotna za slovensko narodno izročilo in nasploh za slovensko kulturo"

Drugi uporabnik Twitterja spominja, da so Kurentovanje "vedno spremljali ljudski godci. Bodisi z doma narejenimi inštrumnti, kasneje tudi s harmoniko, kontrabasom in violino. Ceca pač ni nič od tega".

Nekateri pa izpostavljajo, da je organizatorjem očitno pomemben le dobiček, brez ozira na slovensko tradicijo. "Ali bomo začeli v Opero za uverturo vabiti Damjana Murka?" se sprašuje.

Kaj menite vi, je primerno, da bo Kurentovanje 2023 odprla Ceca?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord