17. 1. 2023, 16:52

Prebivalci Slovenije obožujejo pustne povorke: občane že vabijo k sodelovanju (pohitite, saj se morate prijaviti)

Facebook/Duplek MojaObčina.si

Pustni torek, ki predstavlja vrhunec rajanja, se zaključi s pepelnico, ko se začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, zato je tudi datum vsako leto drugačen. Letos pustni torek obeležujemo 21. februarja. 

Pust je v Sloveniji pravi praznik, zaradi katerega si nekateri vzamejo celo dela proste dni. V nekaterih mestih ga obeležujejo več dni zapored, nanj se pripravljajo vsaj en mesec prej in prebivalce vabijo, da se jim pridružijo na glasbenih koncertih. Vabijo jih tudi, da so del povork in maskirani skupaj pozdravijo pomlad in s pomočjo korantov skupaj odženejo zimo. 

V Dupleku že vabijo na povorko 

V Dupleku so že v polnem zagonu za povorko, ki jo bodo priredili 18. februarja. Na "Fašank v Dupleku" so k sodelovanju povabili vse, ki si želijo biti del norčij in šemljenjenja. Vse, ki bi želeli sodelovati na pustni povorki vabijo, da izpolnijo prijavnico in se jim pridružijo. Pišete jim lahko na elektronsko pošto obcina.duplek@duplek.si ali jim svoje informacije posredujete neposredno na naslov. 

Pustovanje se bo z zborom mask v Zgornjem Dupleku odvilo 18. februarja. 

Tudi na Ptuju bo pestro

Lonely Planet je Kurentovanje na Ptuju umestil v deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu, ob Benetkah, Rio de Janeiru in celo New Orleansu. Povorke so etnografskega pomena, saj omogočajo spoznavanje tradicionalnih in sodobnih pustnih likov. Kurentovanje na Ptuju bo letos trajalo več kot en teden, in sicer od 11. do 23. februarja. 

Kurentovanje se na Ptuju tradicionalno pričenja s Kurentovim skokom. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo. Tradicionalen sprevod se bo odvil 19. februarja. "Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času," so zapisali na spletni strani občine. Pripravili so tudi pester glasben program. Med drugim bodo nastopili Ceca, Dražen Zečić, Jasmin Stavros, Siddharta, dalmatinska klapa Intrade, Saša Lendero in mnogi drugi.