R. K. | 12. 9. 2022, 13:38

Je drogo za posilstvo GHB v Sloveniji res tako enostavno dobiti?

Profimedia/fotomontaža

Kje in kako dolgo se droga pri nas že pojavlja, kakšni so njeni učinki in od kod prihaja? Po nekaterih podatkih naj bi šlo celo za neko vrsto čistila.

Pri nas še vedno odmeva afera, ki je izbruhnila v kulturniških krogih, ko so številna dekleta predsednika društva Fotopub Dušana Smodeja obtožila spolnega nasilja. Smodej se je po več kot dveh tednih molka prejšnji teden pojavil v oddaji Tarča, kjer je brez dlake na jeziku spregovoril o svojih spolnih fantazijah, dotaknil pa se je tudi obtožb o uživanju mamil in zlorabi droge GHB med slovenskimi kulturniki. 

Smodej je v oddaji med drugim povedal, da je v prestolnici droga GHB precej dostopna: "Kar sem opazil, je, da se na ljubljanski sceni GHB ne uporablja kot droga za posilstvo, ampak kot neka rekreativna droga, ki je kar razširjena." Razvpiti kulturnik je ob tem zanikal, da bi bil sam ljubitelj te droge in zaključil, da o svojem uživanju drog ne želi javno govoriti. 

RTV SLO/posnetek zaslona

Kako razširjen je GHB pri nas?

Smodejeve besede o razširjenosti gama-hidroksi butirata oziroma GHB v Ljubljani potrdi Marko Verdenik iz neprofitne prostovoljne organizacije Drogart, kjer se s trendi uživanja drog med mladimi ukvarjajo že od leta 1999. Njihov namen je predvsem zmanjšanje škodljivih posledic. Sogovornik potrdi, da je droga GHB pri nas zares prisotna in se tudi v resnici uporablja v rekreativne namene, kar naj bi se dogajalo že približno 20 let.

"Se pa to pojavlja v valovih," pojasni. "Včasih je tega malo več, spet drugič malo manj. Ampak v večini primerov jo ljudje uporabljajo za lastno uporabo." Zaznavajo tudi primere podtikanja, a jih je težje dokazovati, ker je običajno težko zares vedeti, kaj se je dogajalo.

Težava pri drogi GHB je namreč predvsem ta, da se iz organizma izloči v nekaj urah, zaradi česar je njeno prisotnost s testiranjem težko dokazovati.

Oseba bi namreč morala nemudoma na urgenco, kjer bi opravili teste.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Profimedia

Zelo hitro lahko pride do predoziranja

Verdenik poudari, da so tudi pri drogi GHB učinki odvisni od količine odmerka. "To je zelo podobno kot na primer pri alkoholu. Če vzameš manjšo količino, ima lahko droga evforične učinke. Uporabniki so nekoliko bolj razposajeni in veseli. Vendar pa zelo hitro pride do predoziranja, zaradi česar ljudje potem zelo močno zaspijo."

Do predoziranja lahko vodi že majhna razlika v zaužiti količini.

Pri enem mililitru te droge je lahko uporabnik aktiven na zabavi, pri dveh pa se že lahko predozira. Klub temu v organizacij Drogart menijo, da droga GHB pri nas ni splošno razširjena. Uporabljala naj bi predvsem v zaprtih družbah in v ožjih krogih uporabnikov. Posledično je tudi manj dostopna.

"Če jo primerjamo z drugimi substancami, ki so pri nas najbolj razširjene, na primer kokain, MDMA, amfetamini, te droge ni tako enostavno dobiti. Dokler seveda nisi enkrat v tem krogu ljudi. Takrat je najbrž lažje." Da bi bila droga GHB omejena na točno določene starostne skupine uporabnikov, pri organizaciji niso zaznali.

Profimedia

Stranski produkt v industrijski proizvodnji

Kot pojasni Verdenik, se pri organizaciji Drogart že v osnovi ukvarjajo predvsem z mladimi. "Posledično uporabo te droge zaznavamo predvsem v starostnih skupinah med 24 in 40 let." Ob tem poudari, da velikokrat niti ne gre neposredno za GHB, temveč za substanco, ki se imenuje GBL in je derivat GHB. Po zaužitju se GBL v telesu spremeni v GHB in šele takrat začne učinkovati.

Medtem ko lahko uporabniki GHB na črnem trgu dobijo tako v tekoči obliki kot v obliki prahu ali kapsul, je GBL zmeraj na voljo le kot tekočina.

Sogovornik pojasni še, da ta droga k nam pride iz tujine. Gre namreč za substanco, ki nastane kot stranski produkt v industrijski proizvodnji. "V bistvu gre za čistilo, ki se uporablja v industrijske namene." Po njegovem mnenju verjetno pride predvsem iz držav, kjer industrijske proizvodnje še niso dovolj regulirali, da bi to preprečili.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.