R. K. | 30. 8. 2022, 19:09

Afera Smodej: povezava do profila s šokantnimi izpovedmi domnevnih žrtev je spet aktivna

Bobo/Instagram/proti_nasilju_dusana_smodeja/fotomontaža

"Pisal mi je, ko sem bila stara 16 let, za seks ...", začne zapis ena od domnevnih žrtev, ki je svojo izkušnjo delila na profilu. To je le ena od mnogih pretresljivih intimnih zgodb, ki so sedaj ponovno dostopne. Povezavo objavljamo v članku.

Afero spolnih zlorab na kulturni sceni, ki zadnje dni pretresa slovensko javnost, je sproržil anonimni profil Proti nasilju Dušana Smodeja na družbenem omrežju Instagram. Tam so bile zbrane številne zgodbe, ki so jih domnevne žrtve spolnega nasilja delile z javnostjo. Mnogi uporabniki so pred dnevi ugotovili, da je stran iz neznanega razloga postala nedostopna, sedaj pa je ponovno aktivna.

Ustvarjena je bila pred približno dvema tednoma in s številnimi pretresljivimi pričevanji kmalu pritegnila pozornost slovenske javnosti. Oseba, ki je stran ustvarila, naj bi stran kmalu po tem, ko jo je ustvarila, predala v upravljanje drugi skupini oseb.

Ta skupina je na nato komunicirala z javnostjo ter nadaljevala z objavljanjem anonimnih izpovedi, saj so presodili, da za to obstaja širok javni interes, poroča spletni portal N1.

Posnetek zaslona/Instagram/proti_nasilju_dusana_smodeja

Nedavno pa se je oseba, ki je stran prvotno ustvarila, odločila, da bo ponovno prevzela njeno upravljanje. Ta oseba je Instagram profil v četrtek, 25. avgusta, izbrisala, a se je že naslednji dan ponovno pojavil. Kot je pojasnjeno v eni izmed objav na strani, je bil profil deaktiviran "predvsem zaradi groženj in strahu." 

Bremenijo ga tudi drugačne obtožbe

Poleg izpovedi anonimnih žrtev spolnih zlorab, so se oglasili tudi nekateri, ki so s Smodejem poslovno sodelovali in ostali opeharjeni.

Svojo izkušnjo je celo njegov nekdanji najemodajalec, ki trdi, da so "neprestane žurke" v času Smodejevega najema stanovanje močno načele. Predsednik društva Fotopub naj bi se po več mesecih neplačanih najemnin odselil v zavetju noči.

Posnetek zaslona/Instagram/proti_nasilju_dusana_smodeja

Za svoje delo ni prejel plačila

Spet drugi anonimni uporabnik je opisal, kako ga je Smodej pred časom najel za pomoč pri pripravi razstave v Fotopubu, a mu za opravljeno delo ni nikoli plačal.

"Denar mi sedaj dolguje že krepko več kot eno leto", trdi in nadaljuje, da si je Smodej vedno izmislil kak izgovor, zakaj dolga ne more poravnati. Kljub temu naj bi si po besedah domnevne žrtve privoščil "dokaj razkošen dopust na morju."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord