31. 5. 2022, 18:37 | Vir: STA

Afera z belo snovjo: osumljenim grozi zaporna kazen

Slika je simbolična.

Profimedia

Da so koroški kmetje po svojih njivah in travnikih v veri, da gre za apno, raztrosili belo snov, za katero se je pozneje izkazalo, da je industrijska sadra, mediji poročajo od konca marca letos. 

V zvezi z nedovoljenim odlaganjem prek 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem so kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Celje. Napovedali so vložitev kazenske ovadbe, osumljenim grozi zaporna kazen.

Za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je po veljavni zakonodaji predvidena zaporna kazen od enega do osmih let oz. do 12 let, če bi imelo to dejanje za posledico smrt ene ali več oseb.

Kriminalisti in policisti PU Celje so v zadnjem obdobju na podlagi izdane odredbe sodišča v Slovenj Gradcu in ob usmerjanju tožilstva na širšem območju celjske policijske uprave izvedli več hišnih in osebnih preiskav. Potekale so na sedmih različnih naslovih pri štirih fizičnih in dveh pravnih osebah z namenom, da najdejo dokaze v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja.

Kot so sporočili s PU Celje, gre za obsežno kriminalistično preiskavo, pri čemer so kriminalisti v sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor ter kmetijsko inšpekcijo in drugimi pristojnimi službami z doslej zbranimi obvestili in dokazi ugotovili, da so osumljenci v sostorilstvu vsaj od konca leta 2021 in v začetku leta 2022 na območju Koroške na izključno kmetijska zemljišča v lasti kmetov odložili prek 500 ton sadre pod pretvezo, da gre za apno za apnenje oziroma nevtralizacijo tal.

Vrednost presežena do 40-krat, sledijo ovadbe

Na podlagi poročil pristojnih služb, ki so opravile preizkus vzorčenih snovi, so ugotovili, da gre za kalcijev sulfat, katerega bistvena značilnost je prekomerna vsebnost svinca, tudi do 40-krat več, kot je dovoljeno. S tem so po navedbah policistov osumljeni spravili v nevarnost življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zemlje ali vode.

Policisti in kriminalisti bodo po preučitvi zasežene dokumentacije, analizi pridobljenih dokazov in po prejemu vseh opravljenih analiz oz. poročil o preskusu vzorčenih snovi na pristojno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu zoper osumljene poslali kazensko ovadbo.

Od začetka afere z belo snovjo več prijav

Na vprašanje, ali so še kje drugje odkrili podobne primere kot na Koroškem, pa so z inšpektorata odgovorili, da so zaradi medijskih objav glede odložene sadre prejeli tudi nekaj prijav glede odložene bele snovi, ki so se nanašale na vzhodni del Slovenije. Podrobnosti v zvezi s tem pa še niso pojasnili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.