A. B. | 12. 4. 2022, 16:48 | Vir: STA

Korošci v skrbeh! Kmetje uporabili kar 510 ton svinca?

Profimedia

Domnevno nedovoljeno posipavanje s sadri podobno snovjo je v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Mislinje sprožilo kazenske postopke. Analize inšpektorata so dokazale prisotnost tudi drugih nevarnih snovi. 

Inšpektorat za okolje in prostor je v sredini marca prejel prijavo o domnevno nedovoljenem posipavanju s sadri podobno snovjo na kmetijskih zemljiščih občine Slovenj Gradec, Dravograd in Mislinje. 

S tem namenom je celjska območna enota opravila pregled gnojenja na 22 kmetijskih gospodarstvih ter odvzela snov tudi iz sedmih kupov, ki so bili skladiščeni na kmetijah. Analize opravlja Kmetijski inštitut Slovenije.

Rezultati doslej prejetih sedmih analiz vzorcev kmetijskih zemljišč, potem ko je bil ugotovljen sum odlaganja sadre, so doslej v kar šestih primerih ugotovili bistveno presežene vrednosti svinca, v vseh vzorcih pa je bil prisoten tudi krom, so sporočili iz inšpektorata za kmetijstvo, ki nadaljuje z nadzorom na več območjih po državi.

Kot so sporočili že prejšnji teden, je v nadzor trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton omenjene bele snovi.

Okoljski inšpektorat zato nadzira industrijske obrate, ki proizvajajo sadro kot proizvod ali odpadek ter koncesionarje, ki bi morali odvažati odpadke na za to primerne deponije. Pri tem sodelujejo tudi s policijo.

Kmetje, ki so na svojih kmetijskih zemljiščih uporabili sadro in jim bo v postopku analiziranja tal določena presežena mejna vrednost težkih kovin, se bodo lahko obrnili na izpostavo službe v Slovenj Gradcu, kjer jim bodo na osnovi rezultatov analiz, tehnologije pridelave na kmetiji, kot tudi posameznem analiziranem zemljišču, pomagali pripraviti usmeritve, ki bodo prispevale k nadaljnjim možnostim pridelave varne hrane na teh zemljiščih.

Rezultate bodo skušali dobiti v najkrajšem možnem času. V kolikor bo prišlo do prekoračitev vrednosti težkih kovin ali drugih onesnaževal v tleh, bodo zadevo odstopili tudi upravi za varno hrano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord