J. Z. | 16. 11. 2022, 07:00

Afere se na ljubljanskega župana lepijo ena za drugo: vsi grehi Zorana Jankovića

Profimedia/STA/fotomontaža

Za mesto župana slovenske prestolnice se letos poteguje kar devet kandidatov. Ti opozarjajo na številne očitke aktualnemu županu, a zdi se, da jih meščani ne slišijo.

Ljubljanski župan Zoran Janković ima enega najdaljših županskih mandatov pri nas. In čeprav ne mine mandat, ko ne bi prahu dvigovali očitki o nepravilnostih in aferah, za zdaj še ni nihče ogrozil njegovega položaja. Medtem ko sam izpostavlja dosežke, pa težko pozabimo na afero Stožice, ki je po več letih podaljševanja rokov, stečaja velikega gradbenega podjetja in neplačanih podizvajalcev ostala deloma nedokončana.

Banke so utrpele za več kot 100 milijonov evrov škode, večmilijonsko škodo so imeli tudi podizvajalci, ki so gradili megalomanski projekt. 

Čeprav je od gradnje Stožic minilo že več kot desetletje, pa so sodni primeri s tem projektom še daleč od končanih. Šele lani jeseni se je devet let po odmevnih hišnih preiskavah začelo sojenje devetim obtoženim, med katerimi je tudi ljubljanski župan. In kaj jim očitajo? Tožilstvo je prepričano, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovićevem posredovanju za tri milijone evrov od Grepa kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. 

Kljub veliko postopkom nekateri primeri že padli  

Ljubljanski župan je moral že večkrat pred sodnike zaradi očitkov o spornih poslih. A doslej tožilcem še ni uspelo dokazati njegove krivde. Leta 2019 je bil oproščen v primeru Gratel, v katerem so mu očitali, da je izvajalca del izsiljeval z donacijo Ljubljanskemu gradu v zameno za odobritev končanja posla. Na zatožni klopi se je znašel tudi s sinovoma - Damijanom in Juretom - a jih je sodišče oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Prav Jure Janković, njegov najmlajši sin, mu je v mlajših letih povzročal več težav. Po poročanju medijev naj bi mu župan kljub neizpolnjevanju pogojev uredil opravljanje mature. 

Tožilka Blanka Žgajnar, ki je velik del kariere posvetila pregonu ljubljanskega župana, je bila neuspešna tudi z zahtevo za preiskavo suma nepravilnosti pri sanaciji gramozne jame v Stožicah. 

Tožilstvo je Jankovića pod drobnogled vzelo tudi v primeru Tritonis, kjer so preiskovali preprodajo zemljišč ob Vojkovi cesti v Ljubljani. A je višje sodišče zavrnilo njihovo zahtevo, da se zoper ljubljanskega župana uvede sodno preiskavo. V vseh primerih je zanikal krivdo.

Farmacevtka: afera, ki nikoli ne bo dobila epiloga 

V razvpitem primeru Farmacevtka je bil Janković osumljen, da je mlajši ljubljanski farmacevtki uredil zaposlitev, v zameno za to pa od nje zahteval in prejel spolne usluge. Do razkritja je prišlo po naključju, saj mu je policija prisluškovala zaradi drugih zadev.

Vendar pa je okrožno sodišče listine in tudi nazorne prisluhe njunemu telefonskemu pogovoru uničilo zaradi napake tožilke Žgajnarjeve, primer pa je nato padel. Čeprav so zaradi afere nekateri imeli pomisleke, pa to ni odvrnilo Gibanja Svoboda, ki je podprlo aktualnega župana in mu ni nastavilo protikandidata v prestolnici.

Nepravilnosti tudi v mestni občini? 

Računsko sodišče je poleti revidiralo pravilnost poslovanja Mestne občine Ljubljana v letu 2020 in ji izreklo mnenje s pridržkom. Nepravilnosti je ugotovilo na področjih pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem, javnih naročil pri investicijskih odhodkih, tekočih transferjev nepridobitnim organizacijam in ustanovam ter zadolževanja.

Marsikoga je zmotilo tudi, da Janković spomladi ob napadu Rusije na Ukrajino ni vrnil odlikovanja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Ljubljana ostaja pobrateno mesto z Moskvo in še naprej si želimo dobrega, prijateljskega sodelovanja med prestolnicama, med ruskim in slovenskim narodom," je zapisal.

Ankete kljub temu kažejo ... 

Med vladnimi koalicijskimi strankami je na volitve v Ljubljani svojo kandidatko poslala le Levica, ki v boj pošilja Natašo Sukič, ki ji poznavalci napovedujejo drugo mesto. Poleg tega se za županski mandat potegujejo še: Tina Bregant (SLS in Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Igor Horvat (SDS), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno), Aleš Primc (Glas za otroke in družine) in Mojca Sojar (NSi).

Čeprav je Janković v kar nekaj sodnih postopkih, pa ga po zadnji anketi Ninamedie za Dnevnik še vedno podpira veliko občanov. Da ga bodo volili, napoveduje 58,1 odstotka anketiranih, kar pomeni, da bi lahko zmagal že v prvem krogu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol