Uredništvo | 26. 10. 2023, 23:22

Saj ni res, pa je: podjetje, ki je od države skoraj dobilo posel za dva milijona evrov, ima sedež registriran v kolibi

RTV SLO/posnetek zaslona

Podjetje brez referenc in brez prihodkov bi delo opravljalo s pomočjo podizvajalcev.

V oddaji Tarča so razkrili nekatere podrobnosti o podjetju nekdanjega pripadnika vojaških specialnih enot Luke Zorenča, katerega ponudba je bila kot edina dopustna izbrana na javnem naročilu obrambnega ministrstva za snemanje resničnostnega šova Vojak v akciji, preden si je po burnem odzivu javnosti ministrstvo premislilo in razpis razveljavilo. Akademija Ris je popolnoma neznano podjetje, ki je brez pravih referenc dobilo kar dva milijona evrov vreden posel, sedež pa ima registriran v kolibi, ki se nahaja v okolici Grosuplja.

Sedež podjetja Akademija Ris.

Sedež podjetja Akademija Ris.

RTV SLO/posnetek zaslona

Še noben projekt tako visoko financiran

Javnost je v oči sprva zbodel predvsem visok znesek, ki bi ga moralo ministrstvo odšteti za deset epizod resničnostne serije, saj po besedah strokovnjakov v samostojni Sloveniji še noben filmski projekt ni bil deležen tako visokega financiranja od države. Ker je bila ponudba Akademije Ris edina dopustna, so jo na ministrstvu prepoznali kot "ekonomsko najugodnejšo" in jo je naročnik tudi izbral. Za primerjavo so v Tarči med drugim navedli produkcijsko zelo zahtevno kriminalno televizijsko serijo Jezero, ki je imela šest epizod in je bila posneta za manj kot en milijon evrov manj. 

Luka Zorenč in Borut Pahor.

Luka Zorenč in Borut Pahor.

Spletna stran Akademije Ris/posnetek zaslona

Izbrisal profile na družbenih omrežjih

O šovu, ki bi ga produciral Zorenč, ni veliko znano, saj ministrstvo podrobnosti ni razkrilo, kljub temu, da so jih ustvarjalci oddaje zanje zaprosili. Šov naj bi bil posnet po Zorenčevi knjigi z naslovom Ris, zato naj bi bile v ceno vštet tudi avtorski honorar, snemali pa bi ga pravzaprav bolj izkušeni podizvajalci. V oddaji Tarča so poskušali z Zorenčem priti v stik, a jim je po telefonu le na kratko dejal, da jim ne bo ničesar pojasnjeval. V zadnjih dneh, odkar se je njegovo ime večkrat pojavilo v javnosti, pa je izbrisal tudi svoje profile na družbenih omrežjih.