P.M. | 18. 1. 2023, 18:15

Aleš Musar bo koristil mesečno denarno nadomestilo iz proračuna v višini 850 evrov

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po zakonu mu sicer pripada, Pahorjeva partnerka se je temu privilegiju odpovedala.

Ena od pravic zakonca/partnerja predsednika oziroma predsednice je mesečno nadomestilo v višini 15 odstotkov plače. Ta je v Sloveniji uvrščena v najvišji, 65. plačni razred z bruto plačo dobrih 5400 evrov, navaja Večer v članku, v katerem se posveti vprašanju, katere zakonske pravice bo uveljavljal prvi soprog države. Ob tem novinarka Vanessa Čokl tudi omeni, da partnerka bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, odvetnica Tanja Pečar, ni uveljavljala nobene od zakonskih pravic, medtem ko bo Aleš Musar uveljavljal eno od treh možnih.  

Poslej bo malo drugače

Potem ko je bil Aleš Musar opažen ob ženi na osrednji spominski slovesnosti v Dražgošah, so iz urada predsednice republike časniku na vprašanje, po kakšnem ključu se "prvi soprog" vključuje v aktivnosti šefinje države, odgovorili: "Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar predsednico spremlja na prireditvah in sprejemih, ko ima čas." 

Žiga Živulovič/Bobo

Kot nadalje navaja Večer, so jim iz urada tudi odgovorili, da evidence, kje vse je v prvem mesecu njenega mandata Aleš Musar že bil skupaj s predsednico, ne vodijo. Ob tem pa so jim ponovili že znano: da se bo soprog predsednice osredotočal predvsem na ozaveščanje in promocijo slovenske kulturne dediščine.

"Udeleževal se bo tudi "vsebinsko zanimivih pobud in dogodkov tujih prvih dam in gospodov". 

Kaj vse po zakonu pripada zakoncu/partnerju predsednice?

Kot že omenjeno, zakoncu pripada pravica do mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, v višini 15 odstotkov plače predsednika republike.

Partnerka bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, odvetnica Tanja Pečar, ni uveljavljala nobene od zakonskih pravic, navaja Večer.

To pomeni okrog 850 evrov mesečno. Torej je to znesek, ki ga bo po desetih letih, kolikor partnerka bivšega predsednika Boruta Pahorja tega ni koristila, zdaj strošek državnega proračuna za poslovneža Aleša Musarja, zapiše Čoklova. V uradu predsednice so ji namreč odgovorili, da bo soprog Nataše Pirc Musar to nadomestilo uveljavljal. Navede še, da Aleš Musar medtem ne bo uveljavljal nadomestila plače za čas, ko opravlja protokolarne in druge obveznosti. Po zakonu ima pravico tudi do plačane odsotnosti z dela za ta čas. 

Lahko bi prekinil delovno razmerje

Aleš Musar pa bi lahko uveljavljal še eno pravico, ki jo ima po zakonu, vendar je po navedbah Večera ne bo. Lahko bi namreč celo prekinil delovno razmerje dokler je soproga predsednica republike. V tem primeru bi imel pravico do mesečnega prejemka v višini 20 odstotkov plače predsednice, ta čas pa bi se mu štel v delovno in zavarovalno dobo po predpisih o delovnih razmerjih in o socialnem zavarovanju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord