R. K. | 22. 9. 2022, 21:01 | Vir: STA

Alfi Nipič se je po bolezni postavil nazaj na noge: Mariborčani so ga počastili

Profimedia/Facebook/Alfi Nipič/fotomontaža

Legendarnemu pevcu, ki je nekoč pel v Ansamblu bratov Avsenik, so se z najlepšo gesto poklonili v domačem mestu.

Mariborski mestni svetniki so na seji potrdili predlog komisije za priznanja in nagrade, da letošnja naziva častnih občanov podelijo glasbeniku Alfiju Nipiču in nekdanji teniški igralki Mimi Jaušovec. Na slovesnosti ob mestnem prazniku, ki ga obeležujejo 20. oktobra, bodo podelili še zlati grb, ki bo pripadel igralcu Bojanu Maroševiču.

Ni silvestrovega brez njegove zimzelene uspešnice

Nipič bo naziv častnega občana prejel za neprecenljivo glasbeno ustvarjanje, s katerim že 60 let razveseljuje množice ljudi tako doma kot po svetu, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta v mednarodnem prostoru.

Pohvali se lahko s številnimi legendarnimi skladbami, med katerimi je zagotovo na prvem mestu zimzelena melodija Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel konec leta 1971 v silvestrski oddaji, odtlej pa brez nje ne mine več nobeno silvestrsko slavje.

V duetu z Vinkom Šimekom je zapel tudi večno zeleno popevko Ko toti Štajerc v Dravo pade, leta 1973 pa je postal pevec mednarodno znanega narodno-zabavnega Ansambla bratov Avsenik.

Teniška igralka, ki je žela velike uspehe

Jauševčeva bo častna občanka postala za izjemne športne dosežke na največjih teniških turnirjih na svetu, s katerimi je v času dolgoletnega profesionalnega športnega delovanja prav tako v svet športa ponesla ime Maribora.

Že leta 1973 je v mladinski kategoriji osvojila odprto prvenstvo Francije, leto pozneje tudi odprto prvenstvo Anglije. Kot edina slovenska teniška igralka je leta 1977 osvojila enega štirih grand slam turnirjev med posameznicami, saj je slavila na igriščih francoskega Roland Garrosa.

Priznanje tudi vsestranskemu gledališkemu igralcu

Maroševič si je zlati grb prislužil za izjemen prispevek na področju kulture, ki jo je s svojim prostovoljnim delovanjem približeval širšemu krogu ljudi. Komisija je ocenila, da mu priznanje pripada za njegovo sodelovanje pri snovanju dobrodelnih predstav, predajanju znanja, organiziranju amaterskih igralskih skupin in širjenju prepoznavanja lepote gledališke umetnosti.

Po rodu Jeseničan je že od leta 1997 pa vse do danes zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer ima status priznanega dramskega igralca. Večkrat je bil selektor na gledaliških srečanjih, predaval je na mnogih gledaliških seminarjih in kot mentor sodeloval z mnogimi šolskimi in odraslimi dramskimi skupinami. Poleg bogatega umetniškega delovanja je vsestransko vpet tudi v kulturno delovanje mestne četrti Nova vas.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord