R. K. | 19. 4. 2023, 08:48 | Vir: STA

Ali bomo tudi v Sloveniji prepovedali uvoz ukrajinskega žita? (To je že storilo več evropskih držav)

Profimedia/fotomontaža

Evropske države, ki so se za prepoved odločile, so to storile v upanju, da bodo zaščitile lastno gospodarstvo.

Slovenija je zavezana načelom delovanja notranjega trga EU, zato ni naklonjena enostranskim potezam posameznih držav članic, so glede morebitne prepovedi uvoza ukrajinskega žita povedali na kmetijskem ministrstvu. Kot so pojasnili, vpliva prepovedi, ki so jo uvedle nekatere države, trenutno ne zaznavajo.

Kot so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, razumejo, da se v zadnjem času nekatere države EU soočajo z velikimi težavami na notranjih trgih zaradi večjih količin kmetijskih pridelkov iz Ukrajine. "Razmere na trgu žit, ki so posledica prostega uvoza žit iz Ukrajine, je dokaj specifična. Slovenija pridela dobro polovico žit za lastne potrebe, manjkajoče količine pa uvozi predvsem iz Madžarske in Hrvaške," so navedli.

Profimedia

Ukrajinsko žito iz starih zalog?

Podatkov o morebitnem kopičenju presežnih količin ukrajinskega žita na ministrstvu sicer nimajo. Dodali so, da Slovenija stanje na kmetijskih trgih pozorno spremlja. Prihodnji torek bodo na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo o tem razpravljali ministri EU, ministrstvo pa od razprave pričakuje usklajeno iskanje rešitev in ukrepanje držav članic.

Poleg opozoril o nepošteni konkurenci se pojavljajo tudi opozorila o nižji kakovosti ukrajinskega žita. Kot je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, je žito, ki na slovenski trg trenutno prihaja iz Ukrajine, skoraj zagotovo iz starih zalog. "Pojavlja se vprašanje, kako je bilo to žito skladiščeno in kakšne so vsebnosti toksinov v njem," je dejal.

Borut Živulovič /Bobo

Na slovenski trg lahko vpliva že majhna količina

Čeprav Slovenija za razliko od držav, ki so Ukrajini geografsko bližje, prejme manjše količine ukrajinskega žita, pa lahko zaradi njene majhnosti po Žvegličevih besedah "trg zamaje že nekaj tovornjakov". Zavzel se je za odločne in usklajene ukrepe na ravni celotne EU.

V Bruslju so že napovedali pogovore o tej problematiki. Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis se bo v ta namen danes sestal s predstavniki Poljske, Madžarske, Slovaške, Romunije, Bolgarije in tudi Ukrajine.

Profimedia

Težave zaradi začasno odpravljenega carinjenja

Tiskovna predstavnica Evropske komisije za trgovino in kmetijstvo Miriam Garcia Ferrer je že v ponedeljek dejala, da so v stikih z državami, ki so napovedale začasno prepoved uvoza žita iz Ukrajine, pa tudi s Kijevom. Razumeti želijo, kakšen je obseg ukrepov in na kateri pravni podlagi temeljijo odločitve držav članic.

EU ima namreč z Ukrajino sklenjen prostotrgovinski sporazum, na podlagi katerega je začasno odpravila carine za uvoz ukrajinskega žita, komisija pa je že predlagala podaljšanje tega ukrepa. Posledično se nekatere članice soočajo s prekomernimi zalogami žita, zaradi česar je Bruselj marca predlagal prvi paket ukrepov podpore prizadetim državam.

Profimedia

Več evropskih držav uvoz ukrajinskega žita prepovedalo 

Sveženj, ki so ga članice potrdile konec preteklega meseca, predvideva 56 milijonov evrov za Poljsko, Bolgarijo in Romunijo. Komisija pa že pripravlja drugi sveženj ukrepov.

Uvoz ukrajinskega žita sta zaradi domnevne nepoštene konkurence konec tedna prepovedali Poljska in Madžarska. Slovaška pa je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov v ukrajinski pšenici.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol