A. B. | 12. 7. 2022, 10:36

Smo tik pred novim valom koronavirusa?

Profimedia

Zdi se, kot da smo končno znova zaživeli tako, kot je bilo pred izbruhom pandemije v svetu. Trenutne razmere dokazujejo izjemen porast okužb. 

V Sloveniji smo v začetku tega tedna zabeležili več kot dva tisoč primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ po aprilu letos, kot so zapisali na N1

Sedemdnevno povprečje sicer narašča že od začetka junija, ko je vlada sprostila vse ukrepe za zajezitev širjenja okužb. 

Profimedia

Kakšni so razlogi?

Ob sproščanju ukrepov se širi izjemno nalezljiva različica omikrona BA.5, ki bi lahko predstavljala odgovor na vprašanje za množično naraščanje okužb.  

Različici BA.4 in BA.5 sta bolj prenosljivi kot različici BA.1 in BA.2, ki sta v Sloveniji in v drugih državah prevladovali spomladi, pojasnjujejo na N1. 

Tudi graf 7-dnevnega povprečja, ki ga pripravlja ekipa Sledilnika za covid-19, dokazuje, da od aprila letos okuženost v Sloveniji izjemno narašča. 

Covid sledilnik

Tudi v bolnišnicah narašča število bolnikov 

Kot so za N1 pojasnili odgovorni, je ena tretjina bolnikov takih, ki so v bolnišnicah primarno zaradi okužbe s koronavirusom, trend pa za zdaj ne upada. 

Profimedia

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta med drugim ta teden pozvala k cepljenju z drugim poživitvenim odmerkom za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

Za druge, ki niso izpostavljeni večjemu tveganju za hud potek bolezni, pa ne vidijo potrebe po drugem poživitvenem odmerku.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec