R. K. | 11. 7. 2022, 14:53 | Vir: STA

Zaradi naraščanja okužb nova evropska priporočila: kdo naj prejme poživitveni odmerek?

Profimedia

"Ne smemo več izgubljati časa," je v izjavi za javnost dejala evropska komisarka za zdravje.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta zaradi ponovnega povečanja števila okužb s covidom-19 objavila posodobljena priporočila za cepljenje. Med drugim priporočata drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

Shutterstock

Ogrožene skupine naj se čimprej cepijo

"Ob ponovnem povečanju števila primerov in hospitalizacij ob vstopu v poletno obdobje pozivam ljudi, da se čim prej cepijo in prejmejo poživitveni odmerek," je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides. "Ne smemo več izgubljati časa," je dodala v izjavi, ki sta jo objavila ECDC ter EMA.

Agenciji sta že aprila priporočili drugi poživitveni ali četrti odmerek za osebe, starejše od 80 let. Kyriakidesova je države članice pozvala tudi, naj nemudoma uvedejo drugi poživitveni odmerek za vse starejše od 60 let in vse ranljive skupine.

Profimedia

V bolnišnicah ponovno več obolelih

Direktorica ECDC Andrea Ammon je dodala, da trenutno beležijo naraščajočo stopnjo pojavnosti primerov okužb s covidom-19 ter naraščajoč trend sprejema v bolnišnice in enote intenzivne nege v več državah, kar je predvsem posledica različice omikron BA.5.

Ammonova je dodala, da EU grozi začetek razširjenega vala novega koronavirusa in poudarila, da je v regiji še vedno preveč posameznikov, ki jim ob okužbi grozi hud potek bolezni, zato jih je potrebno čim prej zaščititi.

Profimedia

Kdo ne potrebuje poživitvenega odmerka?

Vendar pa sta agenciji tudi sporočili, da trenutno ni potrebe, da bi drugi poživitveni odmerek prejele osebe pod 60 let, ki niso izpostavljene večjemu tveganju za hud potek bolezni, vključno s tistimi, ki delajo v zdravstvu ali v domovih za ostarele.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je število primerov okužbe z novim koronavirusom od konca maja močno povečalo v večjem delu Evrope. Število novih dnevnih primerov v evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav in regij, vključno z nekaterimi v Srednji Aziji, je v petek preseglo 675.000.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord