25. 6. 2022, 07:00

Ali Slovenci izobešamo zastavo ob državnem prazniku? Nad odgovori boste presenečeni

Profimedia

Slovenska narodna zastava se je kot simbol narodne identitete uveljavila že v 19. stoletju in je nastala iz barv kranjskega deželnega grba.

Zastava Republike Slovenije je trobojnica, belo-modro-rdeča zastava. Barve potekajo v tem zaporedju od zgoraj navzdol, vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Trobojnici je dodan državni grb.

Državna zastava danes

Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Središčna točka grba na zastavi se pokriva s točko 1/4 dolžine zastave ter točko stika bele in modre barve.

Grb sega z zgornjo polovico, na kateri so zvezde, v belo polje, z drugo polovico pa v modro polje. Višina grba je 1/3 širine zastave oziroma je enaka širini ene od treh barv zastave.

Državna zastava je ves čas izobešena na: 

- poslopjih, v katerih je sedež predsednika republike, državnega zbora, državnega sveta in vlade;

- območju mejnih prehodov; poslopju predstavništva Republike Slovenije v tujini in na prevozni h sredstvih, ki jih vodja predstavništva uporablja pri opravljanju uradne dolžnosti, v skladu z mednarodnimi predpisi in običaji države, v kateri je predstavništvo, oziroma v skladu s pravili in prakso mednarodne organizacije, pri kateri je predstavništvo;

Twitter/Marjan Kovač

- ladjah in drugih plovilih; z zastavo so označena tudi letala in druga javna prevozna sredstva, ob pogojih in na način, ki jih določajo predpisi.

Twitter/Mediadom Piran

Zastava se izobesi ob državnih praznikih v Republiki Sloveniji.

Zanimalo nas je, če Slovenci izobešajo zastavo pred svojimi domovi

Rezultati ankete so bili nekoliko presenetljivi. Večina prebivalcev v Ljubljani zastavo ob državnem prazniku izobesi, le tisti, ki so doma v blokih ne, saj to namesto njih stori upravnik bloka. 

Vsi vprašani, ki živijo v hišah, ne glede na to ali so v mestu ali na podeželju so povedali, da zastavo izobesijo. Mnogi, ki živijo v bloku, so kot izgovor navedli to, da je nimajo kam izobesiti.

Nekateri, ki so zaposleni v Ljubljani in živijo daleč proč ter se na delo vozijo, so povedali, da zastave ne izobesijo. Morda lahko to pripišemo pomanjkanju časa in zmedenosti, ker niso navajeni veliko časa preživljati doma. 

Šalo na stran, Slovenci smo kar vestni "izobeševalci" zastav in smo to pokazali, sploh ko je v fokusu šport, da smo narodno zavedni, pa brez negativne konotacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol