26. 4. 2022, 07:45 | Vir: STA

Kdo je zaslužen, da slovenski jezik in kultura odmevata tudi po Ameriki?

Profimedia

Ta dva moška sta zaslužna, da so Slovenci, ki živijo v tujini, vseeno v stiku s svojo državo. Poglejte, na kak način jima to uspeva.

Ameriška Slovenca Mark Ryavec iz Kalifornije in Stephen Antalics iz Pensilvanije sta v ponedeljek v Washingtonu prejela medalji za zasluge, ki jima ju je v imenu predsednika Boruta Pahorja na slovesnosti izročil slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Tone Kajzer.

Ugled Slovenije v Ameriki

Nekdanji častni konzul Slovenije v Los Angelesu Ryavec je dobil odlikovanje za prispevek k priznanju Slovenije in njenemu ugledu v Združenih državah Amerike, ustanovitelj društva pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote Antalics pa za zasluge pri ohranjanju slovenske narodne identitete med rojaki v Združenih državah Amerike. Antalics je pri svojih 93 letih nedavno dobil tudi slovensko državljanstvo.

Mark Ryavec

Ryavec je po rodu iz okolice Trsta, od koder se je v Združene države Amerike leta 1908 priselil njegov dedek. Ob osamosvajanju Slovenije se je aktivno vključil v prizadevanja za njeno priznanje s strani Washingtona.

Bobo

Od leta 1996 do leta 2002 je bil Ryavec častni konzul Slovenije v Los Angelesu, kjer je pomembno prispeval k predstavljanju slovenske kulture, uveljavljanju slovenskih umetnikov in splošni prepoznavnosti Slovenije.

Med drugim je leta 2000 organiziral odmevno razstavo Mojstrovine Slovenije v muzeju Los Angeles Craft and Folk Art Museum.

Stephen Anatalics

Antalics se je rodil v Bethlehemu staršema iz Noršincev blizu Murske Sobote, ki sta se pred prvo svetovno vojno preselila v železarsko središče Združenih držav Amerike, kamor se je takrat selilo veliko Slovencev iz Prekmurja.

Bethlehem je edino "slovensko" mesto v Združenih državah Amerike, ki premore tako katoliško kot tudi protestantsko cerkev.

Antalics je bil ključen za to, da je katoliška cerkev sv. Jožefa še vedno odprta, čeprav le za pogrebe in praznik svetnika.

Prekmurje je bilo do konca prve svetovne vojne del Ogrske in madžarski duhovniki so prekmurske Slovence, ki so prihajali v Združene države Amerike, prepričali, da so poseben narod z imenom Windish, kar so večinoma sprejeli, dokler ni Antalics z univerze Lehigh temeljito raziskal zadeve.

Rojake je prepričal, da so pravzaprav Slovenci, in zaslužen je, da od osamosvojitve v Bethlehemu junija praznujejo slovenski dan, vsako leto pa pred mestno hišo za dan državnosti slovesno dvignejo slovensko zastavo.

Društvo pobratenih mest je že tri desetletja aktivno z medsebojnimi obiski županskih delegacij, kulturnimi izmenjavami in drugimi prireditvami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.