R. K. | 12. 11. 2022, 07:00

Ali tudi vi za bančne storitve plačujete preveč? Povemo vam, kako lahko prihranite do 400 evrov

Bobo

Razlike v ceni storitev so lahko med posameznimi bankami in hranilnicami kar precej velike. Preverite, kje boste za storitve, ki jih uporabljate, plačevali najmanj.

Slovenci imamo precej izbire, ko se odločamo, kateri banki bomo zaupali. Pri nas deluje 16 bank in hranilnic, med njihovimi storitvami pa so običajno večje ali manjše razlike. Razlikujejo se predvsem po ponudbi svojih storitev, številu poslovalnic in bankomatov, pa tudi v odnosu do strank in višini nadomestil, ki jih zaračunajo komitentom. S preverjanjem ponudb in menjavo banke je tako mogoče prihraniti tudi 400 evrov na leto, ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenijie (ZPS)

Na spletni strani ZPS so slovenskim potrošnikom že pred časom ponudili spletni primerjalnik za zaposlene, s katerim je mogoče enostavno primerjati stroške bančnih računov pri različnih ponudnikih. Primerjalnik so v zadnjem letu posodobili, tako lahko zdaj poleg zaposlenih ponudbo bančnih računov in paketov preverijo tudi upokojenci, študenti in otroci. Ponudba vseh bank in hranilnic, zbrana na enem mestu, vam lahko tako prihrani precej časa in truda s primerjavo cen storitev.

Spletni primerjalnik deluje tako, da vanj vnesemo zahtevane podatke, primerjalnik pa nam nato predstavi seznam ponudb, ki so razporejene od najbolj do najmanj ugodne.

Podatki, ki jih moramo pri izračunu stroškov upoštevati, so: uporaba spletne banke, število položnic, ki jih plačujemo mesečno ter način, kako jih plačujemo. Pa tudi število direktnih omejitev in trajnih nalogov, ki jih plačujemo na mesec, število mesečnih dvigov na bankomatu, ki ni last naše bank, in uporaba bančne kartice z odloženim plačilom oziroma kreditne kartice.

Bobo

Kdaj je zamenjava računa ali paketa smiselna?

Ko vnesemo vse potrebne podatke, nam primerjalnik izračuna letne stroške več kot sto različnih računov in paketov. Svoj obstoječi račun ali paket lahko tako primerjamo z ostalimi ponudbami. Če opazimo, da so razlike velike, je smiselna zamenjava ponudnika, piporočajo pri ZPS.

Kot so ob tem še opozorili, je vse odvisno od bančnih storitev, ki jih uporabljamo, razpon med posameznimi storitvami pa se lahko precej razlikuje. Če mesečno plačamo po šest položnic, opavimo tri dvige na bankomatu druge banke, uporabljamo kreditno kartico in ne uporabljamo dodatnih storitev, lahko, če smo uporabnik spletne banke, plačamo med 48 in 239 evri na leto. Razlika med višino stroškov je torej lahko kar 191 evrov

Če uporabljamo klasične bančne storitve, letno plačujemo v razponu med 75 in 470 evri, kar pomeni, da lahko potencialno prihranimo 395 evrov. V nekaterih primerih pa lahko prihranimo tudi, če zamenjamo račun ali paket pri isti banki, so še zapisali pri ZPS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol