P.M. | 23. 10. 2022, 20:55

Ali uganete, kje je Vladimir Prebilič dobil največ glasov?

Bobo

Kandidat za predsednika Republike Slovenije je dejal, da je z delnimi volilnimi rezultati zelo zadovoljen.

Prvi delni izidi predsedniških volitev kažejo, da je za Vladimirja Prebiliča glasovalo 10,30 odstotka volivcev in volivk, kar ga uvršča na četrto mesto med sedmimi predsedniškimi kandidati. Kot je povedal v televizijski izjavi, je s takšnim rezultatom zelo zadovoljen. Na vprašanje, koga bo podprl v drugem krogu, je aktualni kočevski župan odgovoril, da bo o tem še temeljito razmislil.

"Moja ideja je, da predsednik republike ne pripada ne levemu ne desnemu bloku. V tem kontekstu sem glede drugega kroga nekoliko zaskrbljen."

Medtem pa razdelitev glasov po slovenskih občinah prikazuje zgovorno sliko. Prebilič je namreč v svoji matični občini Kočevju dobil absolutno podporo. Temno zelena barva na zemljevidu Slovenije, razdeljenem po občinah, pomeni, da je kandidat izvoljen z dvotretjinsko večino (nad 60 odstotki).

DVK/posnetek zaslona

Prebilič, ki je kandidaturo vložil s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna, ugotavlja, da je bilo zanj kot kandidata brez strankarske podpore ter podpore kapitala in drugih elit bistveno težje. "Problem je prepoznavnost, ki si jo težko zagotavljaš," je orisal svojo šibkejšo stran v kampanji.

Če bi imel nekaj več časa za predstavitev, bi morda lahko pričakoval boljši rezultat. "Mnogi so mi rekli: 'Lej, še teden bi potreboval, da bi dosegel tisti veliki preboj'," je povedal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord