6. 1. 2023, 18:00 | Vir: STA

Ambulante za neopredeljene bolnike: vas zanima, kako bo v njih potekalo delo?

Profimedia

Po besedah zdravstvenega ministra zdravstveni domovi pri njihovi organizaciji ne bodo imeli težav. 

V ambulantah za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo lahko delali tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine, je napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Minister je poudaril, da konec leta pripravljen seznam ambulant za neopredeljene, ki predvideva 94 takih ambulant po državi, ni zavezujoč, pač pa se lahko zdravstveni domovi odločijo za več ali manj ambulant, kot jih predvideva seznam. Ob tem je poudaril še, da je naloga ministrstva za zdravje do 1. januarja prihodnje leto najti način za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov.

Profimedia

Minister miri: "Obstaja interes za delo v njih"

Čeprav se številni sprašujejo, kako bodo ambulante za neopredeljene zdravstveni domovi ob že sicer zelo obremenjenem kadru sploh zmogli organizirati, minister poudarja, da bodo številni zdravstveni domovi tovrstne ambulante organizirali brez težav, saj obstaja interes za delo v njih.

"Rešitve so v različnih delih države pozitivno sprejete, v nekaterih delih pa negativno sprejete, naša naloga je, da pri tem vztrajamo."

Profimedia

Ponekod jih bodo odprli "po potrebi"

V Zdravstvenem domu (ZD) Nova Gorica, kjer je ministrstvo predvidelo tri tovrstne ambulante, za zdaj ne bodo organizirali nobene. Kot so pojasnili, tri ambulante družinske medicine še opredeljujejo paciente, zato bodo ambulanto odprli, ko se bo pojavila potreba.

Nočno čakanje v vrsti na zdravnika - prizori, ki so v zadnjem času šokirali slovensko javnost.

Nočno čakanje v vrsti na zdravnika - prizori, ki so v zadnjem času šokirali slovensko javnost.

Borut Živulović/Bobo

Za ZD Ravne na Koroškem pa je predvidenih pet ambulant za neopredeljene. Kot so pojasnili, preverjajo možnost kadrov in način organizacije ambulante. "Sprejeta rešitev vnaša v sistem več škode kot koristi," poudarjajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol