STA/M.P. | 6. 1. 2023, 16:01

Bešič Loredan odgovarja Fidesu: "S kričanjem na ulicah samo strašimo ljudi"

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Po novinarski konferenci zdravstvenega ministra vse kaže, da dogovora z zdravniškim sindikatom ne bo. Kaj to pomeni?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v javni predstavitvi odgovora vlade na stavkovne zahteve Fidesa med drugim izpostavil, da ravnanje sindikata pomeni zlorabo pravice do stavke. "Pogajanja vedno pomenijo kompromis, in ne igre, v kateri ena stran dobi vse na račun druge strani in predvsem na račun pacientov."

Dodal je, da je Fides zlorabil pravico do stavke, skupaj z napovedano stavko bolnikov ju je označil za nepotreben "ekstremizem".

Fides je upal na dogovor, vendar ...

Kot gre razbrati iz ministrovih izjav, pred stavko, ki jo je zdravniški sindikat napovedal za sredo, ni pričakovati dogovora med vladno in sindikalno stranjo, na katerega so računali v Fidesu.

Vladna stran jim namreč očita kršenje oktobrskega stavkovnega sporazuma, s katerim so se zavezali o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti do 30. junija, ko se je vlada zavezala, da v zakonodajni postopek vloži spremembe plačnega sistema, ki naj bi jih dogovorili do 1. aprila.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vlada po besedah ministra meni, da nestrinjanje z vsebino podpisanih aneksov h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike in dvigom plač predvsem mladih zdravnikov "ne more in ne sme biti niti vsebinsko niti formalno utemeljen razlog za stavko".

Razlogov za stavko minister ne vidi

Skladno z omenjenimi aneksi bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. aprila prejemali od osem do 20 odstotkov višje plače od osnovne, je izpostavil minister. "Če upoštevamo, kako se preračunavajo dodatki in uspešnost, bo to še višje."

Žiga Živulović jr./BOBO

"Odpravili smo strop, tako da bi lahko že s koncem leta marsikateri zdravnik napredoval v 61. plačni razred, kar se nikoli v zgodovini te države ni zgodilo."

Tako vlada ne sprejema načina, za katerega se je odločil stavkovni odbor Fidesa. Ob tem je Bešič Loredan dodal, da je odgovor vlade usklajen z ministrstvoma za javno upravo in finance ter predsednikoma vlade.

Bodo s predstavniki sindikata pred stavko še sedli za skupno mizo?

Zdravstveni minister zagotavlja, da bodo stavkovne zahteve obravnavane v skladu z že podpisanim sporazumom. "Vseh pet zahtev, ki so tukaj naslovljene, lahko zapremo v pogajanjih o zdravstvenem stebru do 1. aprila," je prepričan.

Vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič.

Vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V ponedeljek je na ministrstvu predviden pogovor s predstavniki Fidesa, a za zdaj še ni jasno, ali bo do njega prišlo.

"S kričanjem na ulicah, z nesposobnostjo organiziranja normalnega vpisovanja k osebnim zdravnikom, z obtoževanjem manjšine zdravnikov, da so dvoživke, da koncesionarji niso del javnega sistema, da zdravstvo ni po meri bolnika temveč dobičkonosnih koncesionarjev, z ustvarjanjem izrednih razmer strašimo ljudi," je na novinarski konferenci še dejal Bešič Loredan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord