P.M. | 5. 1. 2023, 20:38

Kaj bo z bolniki med napovedano zdravniško stavko?

Profimedia

Ta bo potekala sladno z zakonom o stavki in zakonom o zdravniški službi, a v sindikatu Fides še vedno računajo na dogovor z vlado.

Kot pravijo v Fidesu, si za 11. januar napovedane stavke ne želijo, je le klic na pomoč zdravnikov, ki vladno stran ponovno pozivajo k nadaljevanju pogajanj. Z ministrstva medtem sporočajo, da stavkajoči na dan stavke ne bodo plačani, saj so prepričani, da Fides s stavko krši lanskoletni stavkovni sporazum.

V času stavke naj bi sicer bila zagotovljena obravnava nujnih stanj ter bolnikov, mlajših od 18 in starejših od 65 let. 

Kaj želi Fides?

Predstavnik Fidesa Gregor Zemljič pravi, da je kar nekaj stavkovnih zahtev precej načelnih. Med njimi so namreč ob odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih sicer tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Gregor Zemljič

"Če se vladna stran z nami sploh ne bi hotela usesti, je to v bistvu nekaj skrajnega, povsem v nasprotju z duhom mirnega reševanja odprtih vprašanj." 

Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo. Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov. Ob tem pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

Vlada je sprejela odgovor na stavkovne zahteve 

Kot so zapisali, bodo zahteve predmet pogajanj v okviru vzpostavljanja zdravstvenega plačnega stebra znotraj skupnih temeljev plačnega sistema javnega sektorja.

Ocenjuje tudi, da Fides z napovedano stavko krši sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, podpisan lanskega oktobra. 

Stavkovni odbori so po Zemljičevih besedah oblikovanj "v praktično vseh zavodih, v vseh zavodih so bile predane ustrezne dokumentacije". Spomnil je še, da so poslovodstva odgovorna za organizacijo dela v času stavke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol