P.M. | 21. 12. 2022, 10:01

Po padcu je upokojenka kar 25 ur ležala na tleh z zlomljenim kolkom, reševalna služba se ni oglašala na pozive

Daily Mail

Vlada pravi, naj bolniki pokličejo nujno medicinsko pomoč le v primeru, če umirajo.

93-letna britanska upokojenka Elizabeth Jane Davies je pri padcu v domu za ostarele utrpela zlom kolka. Na tleh je čakala 25 ur in 30 minut, preden je prispelo rešilno vozilo. Delavci v reševalnih službah, vključno z reševalci in zaposlenimi v klicnih centrih, so se namreč pripravljali, da se pridružijo 10.000 medicinskim sestram na množični stavki, ki je zajela Otok.

Koliko je še takšnih nesrečnih primerov?

Elizabeth so po več kot celodnevnem čakanju v hudih bolečinah končno odpeljali v okrožna splošno valižansko bolnišnica v Bangorju. A je tam morala nato spet čakati še 12 ur, da so jo sprejeli na oddelek.

Reševalna služba se je opravičila in zaplet pripisala "velikemu številu klicev in bolezni zdravniškega osebja", poroča Daily Mail.

Profimedia

Britanski minister za zdravje Will Quince je Britance pozval, naj v teh dneh ne kličejo številke za nujno pomoč, razen če so prepričani, da je njihovo stanje "smrtno nevarno". Dejal je tudi, da se morajo ljudje izogibati početju česar koli "tveganega". Ponekod za voznike reševalnih vozil urijo celo vojaško osebje. 

"Potrebujemo višje plače, več osebja in izboljšave pri varstvu pacientov. Smo preobremenjeni in premalo plačani."

"Potrebujemo višje plače, več osebja in izboljšave pri varstvu pacientov. Smo preobremenjeni in premalo plačani."

Profimedia

Protesti v britanskem zdravstvu se zaostrujejo

Medicinske sestre v Veliki Britaniji z novo stavko nadaljujejo vse ostrejši boj z vlado. Po prejšnjem četrtku, ko je potekala največja stavka v britanskem zdravstvenem sistemu doslej, se nadaljuje širši val stavk in protestov nezadovoljnih uslužbencev v državi, ki se spopada z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški. Za novo stavko so se odločili po zavrnitvi vladne ponudbe glede zvišanja plač.

Profimedia

Sindikat namreč zahteva 19-odstotno povišanje plač in uskladitev z inflacijo, vlada medtem vztraja, da si Velika Britanija, ki jo je prizadela recesija, ne more privoščiti več kot približno 5-odstotnega povišanja plač. Še ena stavka zdravstvenih delavcev je načrtovana za 28. december, medtem ko naj bi drugi, vključno s cariniki ter zaposlenimi na poštah in železnicah, stavkali v božičnem času.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord