Uredništvo | 22. 9. 2023, 11:29

Je vlada zlorabila Ano Roš Stojan za lastno promocijo? Kuharska mojstrica se je odzvala na bizaren video

TV SLO 1/Posnetek zaslona

Po kritikah, ki so se zvrstile na račun posnetka, v katerem predsednik vlade Robert Golob čestita Ani Roš Stojan za tretjo Michelinovo zvezdico, je kuharska mojstrica dejala, da so bile njene besede, da Goloba podpira v vsem in stoji za njegovim trudom, vzete iz konteksta.

Med številnimi, ki so kuharski mojstrici Ani Roš Stojan čestitali za tretjo Michelinovo zvezdico, s katero je njena Hiša Franko pred nekaj dnevi postala prva slovenska restavracija, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami, je bil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Ta je šel pri vsem skupaj korak dlje, saj je na svoj uradni Facebook kanal vlade Republike Slovenije objavil posnetek, v katerem z Roš Stojanovo klepetata po telefonu: predsednik ji najprej čestita, v zameno pa mu chefinja izreče brezpogojno podporo. Ana Roš Stojan in Robert Golob se v posnetku poleg tega naslavljata kar z osebnimi imeni, kot stara prijatelja.

Je šlo za simpatično gesto ali zdrs? Večji del javnosti se nagiba k slednjemu. Marketinški strokovnjak Aljoša Bagola je za osrednji Dnevnik TV Slovenija dejal, da gre pri posnetku za ne najbolj posrečeno presojo komunikacijskega tima, ki v ta pogovor, čeprav gre za družbeno-medijski pomenek, ni vsilil protokola. "Se pravi, da se spoštuje premiersko funkcijo, da se premierja naslavlja z gospod premier, da se ga vika ..." Tudi notranjepolitična novinarka Tanja Starič izvedbo čestitke ocenjuje kot nenavadno.

"Res je, da predsednik vlade in Ana Roš prihajata z istega območja, oba sta verjetno res znanca, ampak na način, na kakršnega je bil ta spot narejen, je preveč izkazana podpora oziroma propaganda eni politični opciji," je povedala.

A vladni urad za komuniciranje, ki ga vodi Petra Bezjak Cirman, se zagovarja, da gre za "sodoben trend na družbenih omrežjih", ki je bil "posnet v živo v realnem času, sproščen, spontan, med dvema sogovornikoma, ki se poznata".

Ana Roš Stojan se politično ne opredeljuje

Pa je Ana Roš Stojan res tako odprto izrazila podporo Golobu? Kar je še bolj zaskrbljujoče kot posnetek sam, je odziv PR ekipe Ane Roš Stojan nanj.

Ko so jih novinarji Dnevnika na TV SLO namreč zaprosili za komentar, so dejali, da je Roš Stojanovi ob izjemnem dosežku čestital tudi predsednik vlade, s katerim se poznata iz mladostniških let, ko sta bila del iste kajakaške družbe, ponovno pa sta se srečala leta 2012, ko sta bila nominirana za osebnost Primorske, takrat sta si tudi izmenjala telefonski številki.

"Ga. Ana Roš Stojan se politično ne opredeljuje in to je že večkrat ponovila, njene besede, kjer pove, da g. Goloba podpira, pa so bile del pogovora, ki se je dotikal njegovega angažmana okoli bolj zdrave prehrane Slovencev in projekta v zvezi z dvigom kulture prehranjevanja ter trajnostnega pridelovanja hrane. Ga. Roš Stojan kot strokovnjak na svojem področju ter ambasadorka UNWTO za gastronomski turizem pozdravlja in podpira podobne projekte, saj verjame, da je prihodnost prehranjevanja za vse nas izjemno pomembna tema."

TV SLO 1/Posnetek zaslona

"Bodisi z nami manipulira Golobov štab piarovcev ali pa Roš Stojan," je odziv PR ekipe chefinje problematiziral družbeno-politični komentator Boris Vezjak, ki dodaja, da kakorkoli obrnemo, "ne moremo mimo ugotovitve, da nam dobitnica treh zvezdic sporoča novico o svoji zlorabljenosti. Že to dejstvo meče karseda slabo luč na Goloba in njegove sodelavce."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol