P.M. | 18. 7. 2022, 13:24

Anita Ogulin verjame, da bo premagala težko bolezen

Osebni arhiv/fotomontaža

V ekskluzivnem intervjuju na naši spletni strani je predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje in dolgoletna neutrudna humanitarka Anita Ogulin razkrila, da je februarja letos izvedela, da ima raka. Kaj trenutno počne in kako ji gre? 

"Diagnosticirano imamo kronično levkemijo in mnogocelični B limfom," je v intervjuju za Metropolitan povedala naši novinarki.

Borka, katere vodilo je "Vse je mogoče – če se hoče. In seveda, če pomagati ne moreš, vsaj ne škodi," je takrat prvič javno spregovorila o svoji težki bolezni in se takoj znašla v središču javne podpore.

Še vedno skrbi, da vsi pomoči potrebni, to dobijo

Programi Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so zasnovani tako, da če kdorkoli umanjka, vse poteka dalje nemoteno, pravi borka za dostojno življenje tistih, ki se znajdejo v stiski. Zahvaljujoč delu na daljavo in dobremu poznavanju položaja številnih družin ji v trenutnih okoliščinah omogoča, da delo v manjši meri - kolikor ji dopušča počutje - naprej opravlja.   

Čeprav pomoči potrebnih družin zdaj ne more obiskovati na terenu, je Ogulinova še vedno prek sodelavcev ali neposredno na daljavo v stiku glede situacije številnih otrok, mladostnikov in družin, ki so v njihovih programih pomoči.

osebni arhiv Anita Ogulin

Kot je povedala v pogovoru za Maribor Info, je mnoge od uporabnikov programov usmerila k strokovnim sodelavcem Zveze Prijateljev mladine, ki so prevzeli tudi večino njenega dela. Pri tem izpostavlja, da so njeni sodelavci v tem času res pokazali, kako enotna, stabilna in učinkovita ekipa so.

Počiva brez slabe vesti

Fizična oslabljenost, ki sta ji jo povzročila bolezen in zdravljenje, ji je sprva predstavljala veliko oviro predvsem "v glavi", pravi Ogulinova. Dodaja, da ji je bilo najhuje ob začetku zdravljenja, ko so ji začele drastično usihati fizične moči. "Spalne navade so bile že od prej slabe in so v tem času, priznam, še slabše," je povedala.  

A ko potrebuje počitek, si tega zdaj vzame brez slabe vesti.  

Tisto, kar zmore in zna, še vedno opravlja: gospodinjska dela, redno se tudi giblje, odgovarja na telefonske klice in elektronsko pošto, ogromno tudi bere. Duševno zdravje pa si blaži s pogovori z bližnjimi in sodelavci, humorjem ali sproščanjem, je dejala.

Anita Ogulin je za svoje človekoijubno delo prejela številne nagrade, lani je bila tudi ime leta na Valu 202.

Anita Ogulin je za svoje človekoijubno delo prejela številne nagrade, lani je bila tudi ime leta na Valu 202.

Bobo

Razmišlja pozitivno  

Kadar močno oslabi, mora sprejeti tudi bolnišnično oskrbo. Njeno fizično in psihično počutje tako nihata iz dneva v dan, pogosto tudi iz ure v uro.

Zadnje preiskave so ji vlile upanje in veliko optimizma glede nadaljnjega zdravljenja. Verjame, da če že ne bo doživela popolne ozdravitve, bo bolezen vsaj ustavljena.

Osebni arhiv Anite Ogulin

"Kljub številnim zapletom, ki sem jih doživljala, nisem izgubila upanja v to, da bo uspelo. In seveda ves čas zdravljenja v mislih in srcu nosim zahvalo zdravstvenemu osebju onkološke klinike, osebni zdravnici in vsem, ki me v mislih in besedah tako iskreno podpirajo," pravi oseba, znana po razdajanju za druge.  

Uči se bolj prisluhniti telesu

Ogulinova tudi priznava, da je zaradi preobilice dela in številnih skrbi, ki so se ji nakopičile, v preteklosti prevečkrat preslišala sporočila lastnega telesa. A zdaj, kot pravi, ga je sprejela z občudovanjem.

"Težko je predstavljivo, koliko dejansko zmore prenesti," o telesu pove Ogulinova. In kot pravi, je tudi rak "samo bolezen".  

"To je težka, tudi pogubna bolezen, toda življenje je le eno. In zanj se je treba boriti,"  pravi naša največja dobrotnica.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord