N. V. | 3. 10. 2022, 19:28

Anita Ogulin prvič, odkar je zbolela, spregovorila pred kamero

osebni arhiv Anita Ogulin/fotomontaža

Kaj je tisto, kar ji vliva voljo, da se bori za svoje življenje? Priznala je, da brez podporne mreže, ne bi zmogla. 

Predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, humanitarka Anita Ogulin je zbolela za rakom. Bori se s kronično levkemijo in mnogocelični B limfom. Njen boj z zahrbtno boleznijo traja že sedem mesecev.

V eksluzivnem intervjuju nam je zaupala, da ji je težko: "Večkrat tako zelo težko, da potrebujem bolnišnično nego." "Lahko bi dejala, da so vzponi in padci, toda zavedam se in pripravljena sem bila, da je zdravljenje tudi boj, ki sem ga sprejela in ga bom izbojevala."

Spregovorila pred kamerami

Sedaj je spregovorila še pred kamerami. Za Svet na Kanalu A je zaupala, da je težko sprejela bolezen: "Zrušil se mi je svet." Diagnozo je izvedela na svoj okrogli jubilej.

Osebni arhiv Anite Ogulin

Zdaj se zdravi: prejema kemoterapije, zaradi katerih je izgubila lase. Zaupa, da jo je nek moški pred kratkim nagovoril: "Gospod, mi poveste, kje je dvigalo?"

"Takrat sem vprašala sama sebe: sem sploh še ženska, sem sploh še človek?"

Tako težke bolezni ne bi zmogla premagovati brez podporne mreže, prizna: "To je družina, to je stroka, to so zdravniki, to je znanost, prijatelji, znanci ... Skratka vsi tisti, ki si jih na poti skozi svojo aktivnost srečeval, doživljal, se z njimi povezoval." Pravi, da ji iskreni odnosi vlivajo moč, da se bori za življenje.

Zdravje ceniš šele, ko zboliš

"Ko smo aktivni, ko smo v delavnem procesu, ko smo ves čas med prijatelji in znanci, da ne govorim o družini, sorodnikih ... premalo pomislimo na svoje zdravje. Ko pa nas obišče bolezen, se zavemo, da bi morali ravnati malce drugače, da nismo pomislili na naše potrebe, da smo ves čas svojo energijo usmerjali izven sebe," je priznala, da je dolga leta bila bitko za druge, zdaj pa jo zase: za svoje zdravje in preživetje.

Večkrat si privošči sprehod ob reki, v katero "odlaga svoje probleme".

Ne bo se predala

Povedala je, da se ne bo predala – da se bo z boleznijo borila, kolikor je v njeni moči. "Ne želim še zapustiti tega sveta, ker si ne zamišljam, da bi moja družina živela brez mene in da bi zmogli ljudje brez podpore, ki jo nudimo skupaj s sodelavci."

Čeprav zaradi bolezni ne dela več toliko, pa še vedno pomaga tistim, ki to najbolj potrebujejo. V stiku s sodelavci ostaja preko video klicev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord