R. K. | 6. 12. 2023, 11:07

Težave v opoziciji: stranka SDS ostra do svojega poslanca Anžeta Logarja, ta se je odzval z obžalovanjem

Aleksandra Saša Prelesnik

Nekdanjemu kandidatu za predsednika države očitajo vnašanje namerno načrtovane zmede v politični prostor.

Stranka SDS je po včerajšnji seji Izvršilnega odbora stranke sporočila, da ni več dvoma, da se njihov poslanec Anže Logar loteva ustanavljanja nove politične stranke "IO SDS ocenjuje, da po razpravi na zadnji seji Poslanske skupine SDS ni več nikakršnega dvoma, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko," so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na družbenih omrežjih.

Hkrati so izrazili dvom, da je zdaj za to primeren trenutek. "IO SDS ocenjuje, da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija. IO SDS pričakuje od poslank in poslancev, izvoljenih na kandidatnih listah stranke, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci v proporcionalnem volilnem sistemu oddali svoj glas," so zapisali. 

Logarja ne bodo izključili iz stranke

Ob tem so zapisali, da je SDS "dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja". Poudarili so, da si v primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam ustanavlja novo stranko ali ko se okoli 'novega obraza' preformirajo obstoječe politične stranke, volivci zaslužijo vsaj odprte karte.

Borut Živulovič/Bobo

"Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo," so bili ostri v največji opozicijski stranki. Dodali so, da izvršilni odbor stranke kljub ugotovljenemu dejstvu in obstoječim statutarnim možnostim ne predlaga izključitve poslanca Logarja iz stranke oziroma poslanske skupine.

Njegovo stališče ni več avtomatično stališče stranke

"Nasprotno, obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju," so zaključili v sporočilu za javnost.

Profimedia

Logar, ki je bil še do nedavnega predsednik sveta SDS, je s tega mesta konec novembra nepreklicno odstopil. Nekdanji kandidat za predsednika republike je sicer konec maja ustanovil Platformo sodelovanja, s katero so do zdaj organizirali dve okrogli mizi. Prvo na temo gospodarstva in drugo na temo duševnega zdravja. 

Logar se je že odzval

Na sporočilo stranke SDS se je že odzval tudi Anže Logar, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že 23 let, obžaluje. "Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna. Naj ob tem poudarim, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor," je zapisal.

"Platforma Sodelovanja ni družbeno-politični projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji. Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati," je dodal in zaključil, da v to trdno verjame.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord