8. 6. 2024, 07:57 | Vir: STA

Vas zanima kako strokovnjaki napovedujejo vreme? Arso ima dan odprtih vrat, kjer vam lahko pokažejo v živo

Žiga Živulovič jr./Bobo

V primeru neodgovorjenih vprašanj bodo obiskovalcem priskrbeli kontakte kolegov, na katere se bodo lahko obrnili za pojasnila.

Agencija RS za okolje (Arso) danes v svojih prostorih na Vojkovi ulici v Ljubljani organizira dan odprtih vrat. Na dogodku bodo lahko obiskovalci pobližje spoznali pripravo vremenskih napovedi in opozoril ter spremljanje posameznih področij okolja, so sporočili iz agencije.

Tina Kosec/Bobo

Obiskovalcem bodo podali poljuden prikaz

Po navedbah agencije bodo v okviru današnjih vodenih ogledov podali poljuden prikaz področij agencije, med katerimi so spremljanje in analiziranje naravnih pojavov ter procesov v okolju.

"Z informacijami o okolju, ki jih zbiramo, si lahko prebivalci Slovenije in različne ustanove pomagajo pri odločanju v različnih okoliščinah, pa naj gre za izlet, kmetovanje, poplave, onesnaženost zraka, varnost letenja, energetiko ali alergijsko občutljivosti," so zapisali na agenciji.

Borut Živulović/Bobo

Arso prispeva k zmanjševanju ogroženosti

Z napovedmi o vremenu, onesnaženosti zraka, opozarjanjem pred poplavami, snežnimi plazovi in sušo ter z bioprognozo agencija prispeva tudi k zmanjševanju naravne ogroženosti ljudi in njihovega premoženja. Arso večino teh nalog uresničuje v okviru nacionalnih služb za meteorologijo, hidrologijo, oceanografijo in seizmologijo.

Sodelavci agencije obravnavajo tudi problematiko podnebnih sprememb, ki so posledica prekomernih izpustov toplogrednih plinov v ozračje, spremljajo izpuste emisij ter s sistemskimi ukrepi vplivajo na njihovo zmanjšanje. Ob tem pripravljajo tudi strokovne podlage s predlogi, kako se prilagoditi na spremembe okolja in ublažiti njihove negativne učinke.

Uredništvo

Kdaj jih lahko obiščete?

V okviru današnjega dneva odprtih vrat se bosta v dopoldanskem času zvrstila dva ogleda, prvi z začetkom ob 8.05, drugi pa ob 10.05. Vrata agencije bodo sicer odprta med 8. in 13. uro. V primeru morebitnih neodgovorjenih vprašanj bodo, kot so zagotovili na agenciji, obiskovalcem priskrbeli kontakte kolegov, na katere se bodo lahko obrnili za obširnejša in natančnejša pojasnila.

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač