J. Z. | 18. 8. 2022, 11:13

Arso prižgal rdeči alarm! Prihaja huda ura z močnimi sunki vetra, ki bo povzročala težave v TEM delu Slovenije

Triglav/Vse bo v redu

Ozračje je že močno pregreto, a v teh dneh se nam obeta pravi vremenski preobrat. Predvsem v enem delu države je napovedano pestro vremensko dogajanje. 

Obsežnejše nevihte, ki bodo nastale nad Italijo, lahko pozno popoldne dosežejo naše kraje. Glavna nevarnost bodo predvsem močni sunki vetra in krajevno tudi močnejši nalivi, opozarja Agencija RS za okolje in prostor (Arso).

Močan veter zahodnih smeri se lahko pojavi tudi ob naši obali, zato na Arsu svetujejo spremljanje radarske animacije. Prihod neviht bo zaradi okrepljenega vetra hiter.

Po krajšem premoru bodo nevihte v zahodni polovici Slovenije znova nastajale v noči na petek in v petek zjutraj. Veter bo obrnil v še bolj južno smer, zato bodo nevihte potovale proti severu.

Dež z nevihtami bo vzhod Slovenije najverjetneje dosegel šele v petek dopoldne in zgodaj popoldne. V vsem tem obdobju bodo možna krajevna neurja.

V ozračju je tudi precejšnja količina puščavskega prahu, ki ga bo fronta sprala iz ozračja.

Arso/posnetek zaslona

Prihaja nestabilno vreme 

Nevihtno dogajanje bo najizrazitejše nad Italijo, v pasu od Korzike do zahodnega Jadrana. Tam bo zaradi toplega morja in hitrega padca temperature z višino zračna masa zelo nestabilna, obenem bodo pihali tudi močni višinski vetrovi, zato bodo nevihte hujše.

Twitter/posnetek zaslona

Pred prihodom neviht bo sicer nad naše kraje z južnimi vetrovi pritekal zelo topel in sprva še suh zrak. "Zelo vroče bo, temperature se bodo zlasti v vzhodni polovici države povzpele tudi do 35 stopinj Celzija, krajevno lahko za kakšno stopinjo več," še opozarjajo na Arsu. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ