J. Z. | 15. 8. 2022, 17:00

Pediatri pozivajo k omejevanju tehnologije pri otrocih: nekateri že pri štirih letih ZASVOJENI z računalniki

Profimedia

Pretirana uporaba mobilnih telefonov in tablic lahko resno škodi mladostnikom. Zaradi tega namreč številni ne znajo več ločiti med realnim in nerealnim. 

Pediatri opozarjajo, da zaradi pretirane uporabe tehnologije mladostniki v odrasli dobi ne bodo sposobni živeti. Alarmi so se prižgali že v vrtcih, kjer so opazili, da so nekateri otroci že pri štirih letih zasvojeni z računalniki oz. z novo tehnologijo, poroča 24ur

"Če otrok zajoka, mu starši pogosto v roke potisnejo pametni telefon ali tablico. Zakaj? Zaradi tega otroci že izgubljajo zmožnost fine motorike, vse več je tudi hiperaktivnosti," je opozorila pediatrinja Nataša Bratina.

Gre za pravo epidemijo, ki jo opažajo pediatri po celi državi. Če starši ne bodo ukrepali, se lahko zgodi, da bodo otroci imeli težave tudi v odraslem življenju.

Prevelika količina informacij

Otroci namreč niso zreli za sprejem tolikšne količine informacij, kot jih prihaja z ekranov, tega se morajo starši zavedati. Zato slovenski pediatri pozivajo k prepovedi telefonov in tablic v šolah. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Safe.si (@safe.si)

"Že Bill Gates je rekel, da svojim otrokom ne pusti, da so na računalniku ali pred televizijo več kot pol ure na dan. Najbrž je že vedel, zakaj," je dodala pediatrinja. 

Slovenski otroci sicer na internetu preživijo več časa kot njihovi vrstniki v EU: velika večina je na spletu vsak dan. Kar 41 odstotkov staršev pa njihove uporabe ne nadzoruje, še poroča 24ur.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.