N. V. | 25. 8. 2023, 16:59

Na nas se je obrnila prebivalka Stare Ljubljane: "Stanje je postalo nevzdržno"

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović j.r./Bobo/Instagram/Ferdinand/posnetek zaslona/fotomontaža

"Ne zavedajo se, da smo tu prebivalci, ki od tu ne moremo oditi," trdi bralka, ki nam je poslala sporočilo o trenutno zelo pereči temi, ki razdvaja Ljubljančane.

Priljubljeni lokal Ferdinand na Gornjem trgu 25 v Ljubljani je razdvojil Ljubljančane: nekateri se na vse pretege trudijo, da ga zaprejo, drugi se borijo za njegov obstoj.

Medtem ko so mnogi nad lokalom navdušeni in vanj redno zahajajo, pa je ta postal trn v peti okoliškim prebivalcem. Moti jih hrup, ki prihaja iz lokala, predvsem v času, ko organizirajo kakšne dogodke.

Zdaj tako prebivalci soseske kot lastniki bara zbirajo podpise, pripravljajo vsak svojo peticijo, ki naj bi ljubljansko občino prisilila, da se zadeve spremenijo. Prebivalci soseske želijo, da se lokal zapre oziroma skrajša obratovalni čas, drugi pa zbirajo podpise za obstoj Ferdinanda, saj lastniki trdijo, da lokal brez dogodkov, ki prinašajo denar, ne bo zmogel obratovati, smo poročali.

Prebivalka Stare Ljubljane je v uredništvo medija Metropolitan.si poslala pismo, kjer je opisala osebno izkušnjo bivanja v neposredni bližini lokala. Njen zapis objavljamo v celoti:

"Sama nisem za zaprtje lokala, razen če se stvari ne bodo primerno uredile"

"Letos je žal že vse začetka poletja stanje nevzdržno. Prejšnja leta – in ko je bil v objektu pred Ferdinandom drug najemnik – se je še nekako dalo prenesti poletne dogodke na Gornjem trgu in posledičen hrup. Sicer je bilo stanje moteče – posebej po 22. uri, ko naj bi veljal nočni mir – a stanje ni bilo takšno kot sedaj in tudi okoliški lokali in glasbene prireditve so se prej zaključile. Lokal Ferdinand ima sedaj obratovalni čas do 1. ure zjutraj namesto najkasneje do 22. ure zvečer. Tak obratovalni čas vsekakor ni primeren za to območje stanovanjskih hiš. 

Sama osebno nisem za zaprtje lokala, sem pa za normalen obratovalen čas in upoštevanje, da je to stanovanjska soseska, kjer bi moral biti po 22. uri nočni mir. Tudi glasna glasba in prireditve so lahko moteče, verjamem, da te posebno motijo prebivalce le, če trajajo pozno zvečer in v noč, ko bi stanovalci radi spali, saj imamo naslednji dan službe.

Moja izkušnja je taka, da je bilo prejšnja leta zvečer sicer hrupno in tudi moteče, a ne v takšnem obsegu kot letos. Letos je stanje postalo nevzdržno. Tudi če ni glasbe, je še po 22. uri v lokalu zunaj prisotna množica ljudi, ki se pogovarja, kar traja v samem lokalu do najmanj 1. ure zjutraj. Nato sledijo še pospravljanje steklenic ... še kako dobro uro. Zaradi podaljšanega obratovalnega časa so se ljudje navadili – posebej mladi in turisti – da tudi po 'koncu obratovalnega časa' sedijo na stopnicah cerkve sv. Florijana in se pogovarjajo do 3., 4. ure zjutraj. Česar pred letošnjim letom ni bilo. Zanima me, ali imajo dovoljenje, da so mizice za pijačo postavljene tudi na stopnišču cerkve, kar gotovo ni primerno z verskega oziroma kulturnega vidika?

Sama letos tako ne morem normalno spati zaradi hrupa od zunaj. Tudi prejšnja leta sem težko zaspala zaradi hrupa, a se je vse skupaj vseeno končalo ob skoraj normalni uri za tako sosesko. Sedaj pa, če želim pozno zvečer/ponoči prezračiti in shladiti stanovanje z odprtimi okni, ki so bila čez dan zaradi vročine zaprta, ne morem zaspati zaradi hrupa. Druga možnost je, da pustiš vse zaprto in 'se kuhaš v stanovanju'.

Sama sem že nekajkrat prosila prisotne, ki so se pogovarjali zunaj pozno v noč – in občasno prižgali glasbo – če lahko ne povzročajo hrupa. Enkrat sem prosila skupino – za katero se je izkazalo, da so tuji turisti – ob 3. uri zjutraj, če se lahko, prosim, ne pogovarjajo več oziroma odidejo domov. Ti so se celo opravičili in čez nekaj minut odšli. A kaj, ko je vsak večer enako in ni nujno, da gre za iste osebe. 

Sprašujem se, kako ima lahko lokal na takem območju dovoljenje za obratovanje do 1. ure zjutraj? Verjamem, da mnogih obiskovalcev lokala nič od tega ne moti, vendar oni ne živijo tu, le pridejo na pijačo, pogovor in dogodke, nato pa odidejo. Ne zavedajo se, da smo tu prebivalci, ki od tu ne moremo oditi. 

Pozivam občino, da skrajša dovoljenje za obratovanje lokala na običajen/primeren obratovalni čas, lokal in obiskovalce pa, da spoštujejo prebivalce in okolje, v katerem so."

Epilog?

Kakšen bo epilog zgodbe, še ni znano. Okoliški prebivalci lokala se ne dajo, zbirajo podpise in lokal ob vsakem dogodku prijavijo policiji. Lastniki lokala celo trdijo, da se soočajo z grožnjami okoliških prebivalcev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ferdinand (@ferdinand__bar)

Dosegli so, da so lastniki lokala v preteklosti nekaj dogodkov zaradi sporov odpovedali, a v zadnjem času se lastniki lokala niso zmenili za okoliške prebivalce in spet se je zvrstilo kar nekaj dogodkov. Peticijo za obstoj lokala pa je sicer do zdaj podpisalo že 1246 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol