La. P. | 23. 9. 2023, 08:00

Ljubljanska blamaža: kupci luksuznih stanovanj v središču mesta še vedno čakajo na prevzem, kaj je šlo narobe? (Investitor odgovarja na očitke)

Bellevue Living

Stanovanja v luksuznem kompleksu samevajo že skoraj leto dni, investitor pa pravi, da so zamude v gradbeništvu nekaj povsem običajnega.

"V zelenem objemu parka Tivoli, le streljaj od mestnega središča, rastejo razgledi vašega življenja," se oglašuje luksuzna soseska Bellevue Living, ki je zrasla v središču Ljubljane, nasproti parka Tivoli. Za njo stojijo avstrijski investitorji, gre pa za še eno od nadstandardnih sosesk, prilagojeno za Ljubljančane (in ostale), ki imajo pod palcem precej več kot navadni smrtniki.

Soseska naj bi bila med drugim zasnovana trajnostno in "pisana na kožo sodobnega, urbanega sloga življenja, ki privlači tako milenijce, pare, ki cenijo skupni čas, kot tudi sodobne družine in aktivne seniorje".

Bellevue Living

"Četudi je vaše domovanje stanovanje, naj to ne predstavlja omejitve. Vsaka enota ima košček odprtega prostora, sredi mesta pa smo poskrbeli tudi za udobje, ki ga navadno uživajo prebivalci hiš. V mezaninu smo kreativno posegli v prostor in našim stanovalcem postregli z zeleno površino, vrtom, kjer se bodo prebivalci v miru sprostili, poklepetali, na urejenem igrišču pa svoje otroke brezskrbno prepustili igri in domišljiji," še piše na spletni strani Bellevue Living.

Toda kdaj bodo lahko stanovalci užili ta luksuz? Stanovanja naj bi bila vseljiva oktobra lani, a že junija smo poročali o tem, da v kompleksu še ne prebiva nihče, police v trgovini Lidl, ki naj bi bila del kompleksa, pa so povsem prazne in nič ne kaže, da bo trgovina kmalu sprejela kupce. Že tedaj se je govorilo tudi, da so lastniki preostalih trgovin, ki naj bi bile v zgradbi, odpovedali sodelovanje, saj dela trajajo predolgo.

Kupci besni zaradi dodatnih stroškov

Pred nekaj tedni pa je portal N1 izpostavil tudi težave kupcev, ki so računali, da se bodo v stanovanja vselili že lani jeseni, zato so temu prilagodili tudi svoj najem. "Pogodbo za najem sem imel sklenjeno do lani jeseni. Nekateri so si to lahko podaljšali, meni pa so nastali dodatni stroški, ker sem moral iti drugam," je povedal eden od njih.

Tudi na Metropolitan.si smo govorili z virom, ki je prejšnje stanovanje prodal v dobri veri, da se bo lahko kmalu vselil v Bellevue Living, zdaj pa živi v najemu. Kupec, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da je že razmišljal, da bi prosil za vrnitev are in zneska za rezervacijo, če ga od tega ne bi odvračalo pomanjkanje primerljivih stanovanj na trgu nepremičnin, saj se boji, da bo projekt propadel in bo ostal ne le brez stanovanja, temveč tudi brez tega denarja.

Bellevue Living

N1 je poročal, da stanovalci v stavbo še niso vseljeni, ker se čaka na uporabno dovoljenje. Na upravni enoti pa naj bi jim povedali, da uporabnega dovoljenja še niso izdali, ker za to niso izpolnjeni vsi pogoji. Ob tem so izpostavili tudi, da so pristojni organi ugotovili kršitve vodenja upravnega postopka izdaje gradbenega dovoljenja.

Na Bellevue Living smo se zato obrnili z naslednjimi vprašanji:

  • Na upravni enoti vam uporabnega dovoljenja naj še ne bi izdali, ker za to niso izpolnjeni vsi pogoji. Kateri pogoji so to? 

  • Kako komentirate poročanje, da je bilo že gradbeno dovoljenje za objekt pridobljeno mimo ustaljenih postopkov? 

  • Bodo bodoči stanovalci, ki so v veri, da bodo vseljeni že pred pol leta, prekinili najemne pogodbe ali prodali prejšnja stanovanja, upravičeni do kakšne kompenzacije? Ali z njimi ustrezno komunicirate oziroma jih obveščate o razvoju projekta?
  • Je kdo od kupcev stanovanj v tem času že zaprosil za vračilo denarja oziroma are? Ste te stroške ustrezno povrnili? 

  • Je res, da so vam nekateri trgovci, ki bi morali imeti trgovine v kompleksu, odpovedali pogodbe zaradi predolgega izvajanja del? Kakšna pa je vaša komunikacija s trgovcem Lidlom, katerega poslovalnica je prav tako predvidena kot del kompleksa in trenutno še ne obratuje?
Bellevue Living

Uporabno dovoljenje izdano, vselitev zdaj res pred vrati?

Sonja Litaj, vodja odnosov z javnostmi pri podjetju Bellevue Living, nam je zagotovila, da je s projektom vse v najlepšem redu in da so medijske objave o zamudah zavajajoče. "Seveda nam ni bilo v interesu, da zamujamo, a stanje v gradbeništvu je trenutno pač tako, da se zamude dogajajo povsod," je povedala.

Pojasnila je tudi, da so novo zahtevo za gradbeno dovoljenje za isto stavbo vlagali izključno zato, ker se je vmes nekoliko povečal obseg projekta in so potrebovali novo gradbeno dovoljenje.  Kršitve vodenja upravnega postopka izdaje gradbenega dovoljenja zato odločno zanikajo. 

Izdajo uporabnega dovoljenja naj bi po drugi strani zavirali na upravni enoti iz razloga, ki jim ni znan, in to je bila tudi točka, kjer se je projekt ustavil. "Ta čas čakanja na uporabno dovoljenje je razburil kupce," je povedala in dodala, da ne držijo informacije v medijih, da so kupci stanovanja plačali vnaprej: položili so denar za rezervacijo in aro, kar je pri nakupu nepremičnin po njenih besedah ustaljen postopek.

"Obveščamo vas, da je bilo pravnomočno uporabno dovoljenje izdano v ponedeljek, 18.09.2023, tako da se naše stranke veselijo skorajšnje vselitve. Tako od njih kot tudi s strani podjetja LIDL uživamo visoko stopnjo zaupanja in z njimi vzdržujemo tekoče komuniciranje," je še dejala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol