J. Z. | 22. 7. 2022, 12:27

Besede ne morejo opisati vseslovenske hvaležnosti: vsi spremljamo, kako srčni prostovoljci rešujejo domove!

FB/Jan Kebe/PGD Ravenska vas/Visit kras

Več kot tisoč gasilcev že od nedelje neprestano tvega življenje, da bi ukrotili ognjene zublje na Krasu. Na terenu so po več kot 15 ur, nekaj ur počivajo in se vrnejo h gašenju največjega požara v zgodovini države.

Požar, kot ga v Sloveniji še nismo videli, je pokazal, kako nemočni smo proti neusmiljeni naravi. Ponovno smo Slovenci pokazali, da znamo stopiti skupaj. Pozivu na pomoč so se odzvali prostovoljni gasilci iz celotne države, vsi drugi pa zbiramo sredstva, hrano in pošiljamo sporočila GASILEC5 na 1919.

Številni, ki so se odpravili na Kras, že nekaj dni niso videli družine, saj si med gašenjem vzamejo le nekaj ur za spanje. In čeprav gre za izredno nevarno nalogo, pravijo, da nikoli ne pomislijo, ali bi sploh priskočili na pomoč sodržavljanom. To je za gasilce namreč samoumevno. 

Facebook/Visit kras

Prostovoljni gasilec z Notranjske Jan Kebe je na Facebooku opisal svojo izkušnjo, ko se je s kolegom že drugič ta teden brez odlašanja odpravil na Kras. Tokrat je bil tam skoraj 18 ur.

Facebook/Jan Kebe

"Naš vod je imel nalogo, da preprečimo širjenje požara do glavnega visokonapetostnega daljnovoda. S požrtvovalnostjo in pomočjo helikopterske enote smo nalogo na izredno zahtevnem terenu uspešno opravili," je zapisal. 

Domačini gasilce pozdravljajo s transparenti in ploskanjem

Utrujene prostovoljce je ob prihodu v Miren pričakal ganljiv prizor, saj so jih domačini pozdravili s transparenti in ploskanjem, je dodal Kebe. 

Facebook/Jan Kebe

O podobnih nečloveških naporih, ki jih vlagajo v gašenje požara, nam je govoril tudi prostovoljni gasilec iz Komna. Patrick Kosmina je povedal, da je bil od torkovega jutra do srede zvečer na terenu, skoraj 35 ur je pomagal pri gašenju požara.

Nato si je privoščil počitek, med katerim je pomagal v gasilskem domu, v četrtek zvečer pa se je znova pridružil drugim gasilcem, ki se borijo z ognjem. Povedal bi nam še več, a ga je prekinil pozivnik, ki je opozarjal na novo nalogo.

Želijo si le eno: pomoč narave pri gašenju požara

Tudi prostovoljni gasilci z Ravenske vasi so se že drugič ta teden brez odlašanja s kolegi iz zasavske regije odpravili na Kras v boj z ognjem. Kot so zapisali na Facebooku, bodo pomagali.

Prostovoljci, ki so se namesto v redne službe podali na nevarno pot, pa si želijo le to, da bi jim na pomoč kmalu priskočila tudi mati narava z veliko pošiljko dežja, da bi se stanje umirilo. 

Facebook/gasilska enota UKC Ljubljana

Pomoč iz vseh sektorjev in države

Pri gašenju požara pomagajo tudi trije gasilci iz gasilske enote ljubljanskega kliničnega centra. Največja zdravstvena ustanova pri nas se jim je za njihovo predanost in pomoč zahvalila z javno objavo. 

Facebook/Visit kras

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord