R. K. | 26. 9. 2022, 19:07

Besneče nevihte nad Slovenijo: več krajev po državi zasipala sodra

Posnetek zaslona/FB/Danijela Žvokelj/Pri Moz/fotomontaža

Nevarnosti pa še ni konec. Močnejše nevihte se lahko na zahodu razvijejo tudi ponoči in se iz primorske regije razširijo po vsej državi, opozarjajo vremenoslovci.

Dele Slovenije so zajele nevihte. Do naliva je prišlo na Kobariškem, nevihtna celica pa se je nato okrepila tudi nad Bohinjem, Kranjem ter Škofjo Loko. Padavine se pomikajo proti jugovzhodu. Z Agencije za okolje Republike Slovenije (Arso) so sporočili, da radarski odboj kaže na možnost toče in krajše nalive. Na agenciji Arso opozarjajo še pred možnostjo naraslih hudourniških vodotokov.

Ponekod po Sloveniji je padala tudi sodra. Sprva so jo zaznali  v Lescah, Kobaridu, Podbrdu, Bohinju in v Tržiču, kasneje pa so uporabniki na facebook strani Neurje.si poročali tudi o pojavu sodre v drugih krajih, med drugim v Ljubljani.

Možne padavine so vremenoslovci napovedali tudi za torek. "Nevihte se lahko pojavljalo povsod po državi, nekoliko močnejše se lahko razvijejo na Primorskem," so še zapisali na strani Neurje.si. Na zahodu se bodo ponoči padavine okrepile in se razširile v notranjost države.

Na cesto so se zvalile skale

Zaradi močnega deževja so meteorne vode ponekod poplavljale že v nedeljo, porasli pa so tudi nekateri vodotoki, predvsem reki Vipava in Logaščica, ki sta začeli tudi poplavljati. Med drugim je poplavilo vipavsko hitro cesto, veter pa je podrl več dreves.

Gasilci so iz poplavljenih objektov izčrpali meteorno vodo ter nekatere objekte zaščitili s protipolavnimi vrečami. Dvignjena podtalnica je zalivala kleti tudi v Ljubljani, cesto Bled-Bohinj in železniško progo z Jesenic proti Bohinjski Bistrici pri naselju Nomenj, pa so zasule večje skale, ki so se zvalile na cesto oziroma progo in onemogočile promet, poročajo 24.ur.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord