24. 6. 2022, 13:17 | Vir: STA

Suša v Sloveniji: kmalu bi lahko objavili posebno opozorilo, kaj moramo vedeti?

Profimedia

Če se bo vročina v prihodnjih dneh nadaljevala, bodo sledili nujni ukrepi. Preverite, kje so že v veljavi!

Ob visokih temperaturah v zadnjih dneh se je po državi stanje vodne bilance površinskega sloja tal kot tudi hidrološke suše poslabšalo.

Ponekod že prisotna izrazita suša

V večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije je tako že prisotna izrazita suša, ki lahko ob vročinskem valu preide tudi na mejo izjemne suše, svari Arso.

Zato Arso poziva k odgovornem ravnanju s pitno vodo.

"Čeprav s pomanjkanjem vode za zdaj še nimamo večjih težav, velja biti previden in s pitno vodo ravnati odgovorno, predvsem kar zadeva zalivanje vrtov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in podobno," je prek Twitterja opozorila Agencija RS za okolje.

Kopanje dodatno ogroža vodne organizme

S temperaturo nad 25 stopinj Celzija sta bili v četrtek sredi dneva najtoplejši reki Vipava in Sava v spodnjem toku. "Kljub temu da so visoke temperature rek in jezer ugodne za kopalce, pa imajo zelo negativen vpliv na vodne organizme," opozarja Arso.

Medtem pri Rižanskem vodovodu opozarjajo, da na izviru Rižane ni več vode, tako da za pripravo pitne vode črpajo podtalnico in pozivajo k njeni varčni rabi.

Prve prepovedi glede porabe so že uvedli v Vipavski dolini in v kanalski občini. 

Ponekod suša, drugje pa toča

Razmere se sicer po državi razlikujejo. Medtem ko se v zahodnem delu Slovenije kaže pomanjkanje padavin, pa v vzhodnem delu takšnega pomanjkanja ni zaradi pogostih neurij, tudi s točo.

Tako imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju glede na dolgoletno povprečje v večjem delu vzhodne Slovenije normalne do deževne razmere, na zahodu pa suhe do zelo suhe padavinske razmere.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.