R.S. | 22. 9. 2022, 10:31

Bi Slovenijo lahko napadli teroristi? Nikoli ne uganete, katere občine so najbolj ogrožene

STA
Bi Slovenijo lahko napadli teroristi? Nikoli ne uganete, katere občine so najbolj ogrožene (foto: STA)

Terorističnega napada na ozemlju Republike Slovenije do zdaj še ni bilo, možnosti pa žal ne moremo izključiti. Zaradi nepredvidljivosti terorizma se lahko brez predhodnega opozorila kadarkoli zgodi tragedija. Kje je najbolj verjetna? 

Uprava Republike Slovenije je pripravila oceno ogroženosti Slovenije zaradi terorizma. Slovenska ozemlja je razdelila v regije, potem pa je te označila z razredi ogroženosti. Prvi razred ogroženosti je najblažji, peti pa najvišji. 

Kot osnovni kriterij ugotavljanja ogroženosti je bila uporabljena ugotovljena ogroženost občin ob nesreči zrakoplova, nesreči v železniškem prometu, nesreči na morju, nesreči zaradi nevarnih snovi, pojavu nalezljivih bolezni pri ljudeh, posebno nevarnih bolezni živali ter jedrski in radiološki nesreči. Te nesreče so ene izmed nesreč, s katerimi se lahko kažejo teroristični napadi in njihove posledice

Regija, ki je najbolj teroristično ogrožena

Edina regija, ki se je ob upoštevanju izhodišč uvrstila v peti razred ogroženosti (torej najvišjo stopnjo ogroženosti), je posavska regija. Kar osem regij (ljubljanska, gorenjska, vzhodnoštajerska, zahodnoštajerska, podravska, pomurska, dolenjska in obalna) je uvrščenih v četrti razred ogroženosti. 

Profimiedia

Zasavska regija je edina uvrščena v tretji razred ogroženosti. Najmanjša ogroženost je ugotovljena za koroško regijo, sledita ji notranjska in severnoprimorska regija.

(Ne)varnost občin

Velika večina občin, ki so uvrščene v tretji, četrti ali peti razred ogroženosti, je največ točk prejela zaradi dodatnih kriterijev (in s tem prisotnosti večjega števila ljudi, objektov, dejavnosti in sistemov, ki bi zaradi svoje namembnosti lahko bili tarča teroristov, pri čemer bi lahko ob tem nastale pomembne posledice ter vplivi na delovanje družbe). Gre pretežno za občine, v katerih so za slovenske razmere večja mesta.

Najbolj ogroženi sta občini Ljubljana in Maribor, ki sta prejeli največ točk (101 in 72), v petem razredu ogroženosti pa so glede na število točk še občine Koper, Celje, Kranj, Novo mesto, Brežice, Ptuj, Jesenice, Murska Sobota in Krško.

Občine, uvrščene v četrti razred ogroženosti glede na število doseženih točk, so po vrstnem redu: Nova Gorica, Domžale, Kamnik, Velenje, Piran, Izola, Postojna, Ankaran, Radovljica, Medvode, Kidričevo, Škofja Loka in Vrhnika. 32 občin je uvrščenih v tretji razred ogroženosti. 

Podeželske občine so večinoma uvrščene v dva najnižja razreda ogroženosti. Najmanj ogrožene naj bi bile glede na dobljene podatke občine, ki so prejele po 12 točk, in sicer Kuzma, Kobilje, Velika Polana, Osilnica.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.