A. B. | 28. 7. 2022, 07:43

Zakaj si lahko turisti na Bledu in v Bohinju privoščijo vse to, kar je za nas prepovedano?

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki/fotomontaža

Mnogo je tujih in domačih gostov, ki si v naravi privoščijo ne le prepovedana, temveč tudi kazniva dejanja. Kršiteljev po podatkih pristojnih ni malo.

Turistični delavci, policisti in medobčinski redarji ugotavljajo, da si turisti letos v Sloveniji dovolijo marsikaj. Lahko bi celo rekli, da se vedejo "po domače", saj si v naravi privoščijo stvari, ki niso le prepovedane, temveč tudi kaznive. 

Redarji obiskovalce skušajo seznanjati, da je prenočevanje z avtodomi in drugtalimi vozili dovoljeno le v kampih in na parkiriščih za avtodome, ter da je šotorjenje in bivakiranje dovoljeno le v kampih. 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki

Kampi so polni

Kampi v najbolj obiskanem Bohinju in na Bledu so polni, na kar opozarjajo plakati ob vstopih v občine.

To pomeni, da so kapacitete polne in tisti, ki se na pot podajajo z avtokampi, šotori in drugimi podobnimi načini potovanja v na temu namenjenih območjih ne morejo več prenočiti. 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki

A nekateri turisti se kljub temu odločajo, da noči preživijo pod milim nebom in z neupoštevanjem pristojnih v šotorih in visečih mrežah spijo na neoznačenih območjih. 

Po podatkih redarjev je za 100 odstotkov več prekrškov

Občinska redarka Rebeka Debelak je za 24ur povedala, da redarji prekrškarje najdejo pozno ponoči, ki se zaradi utrujenosti odločijo odpočiti, kjerkoli jim je to omogočeno, tudi na območjih, ki so lahko nevarna. 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki

Turistom je sicer dovoljeno parkiranje čez dan do 21. ure, prespati v osebnih avtomobilih pa ni dovoljeno. 

Redarji sicer ugotavljajo, da so kapacitete premajhne

Občinski redar Aleksander Valant je med drugim za 24ur pojasnil, da so kapacitete kampov in možnosti začasnih nastanitev premajhne:

"Drug problem je to, da se določeni turisti namenoma odločijo, da ne bodo plačali parkirnine in da bodo 'divje kampirali'," dodaja. 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki

"Pri tovrstnem kampiranju se moramo zavedati, da vstopamo v prostor nekoga drugega, torej na lastniško zemljišče. Nihče od nas ne bi bil vesel, če bi nekdo v naši dnevni sobi enostavno postavil šotor brez, da bi nas prej vprašal," svoje mnenje k premisleku dodaja Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.