A. B. | 28. 7. 2022, 07:13 | Vir: STA

Gasilci na Krasu vso noč v polni pripravljenosti: tokrat so novice o požarih bolj pomirjujoče

Luka Dakskobler/Bobo

Ponoči je 47 gasilcev budno spremljalo požar na italijanski meji. Kakšne so razmere na Krasu?

S Krasa prihajajo to jutro bolj pomirjujoče novice, a je še vedno potrebna popolna pripravljenost gasilcev, saj požar na italijanski strani tik ob meni še ni obvladan.

Kot je sporočil nočni vodja intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitja Hrast, je bilo ponoči aktivnih več manjših žarišč, a jih je ekipa 47 gasilcev hitro nevtralizirala.

Nadzorovali so požar na italijanski strani 

Glavni poudarek je bil spremljanje dogajanja na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do spodnje ceste pri Devetakih, a na slovensko stran, kjer so bili naši gasilci v pripravljenosti, ga le ni zaneslo. Po informacijah, ki jih je pridobil Hrast, naj bi Italijani omenjeni požar spet začeli gasiti iz zraka že pred 7. uro.

Profimedia

V drugem intervencijskem štabu v bližini Škrbine v občini Komen pa je ponoči delalo več kot 150 gasilcev na pobočju Velikega Ovčnjaka. Požar je povsem pod kontrolo, ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča in to z vseh strani, je še pred menjavo gasilskih enot povedal vodja nočne intervencije Marko Adamič.

Dopoldan bo na delu 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Luka Dakskobler/Bobo

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil v sredo okrog 1. ure, je zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso ogrožena. Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli so tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ