N. V. | 27. 7. 2022, 13:18

Boj s plameni se nadaljuje, gasilci na koncu z močmi: "Usihamo"

Bobo

Na 13. dan požara je na Krasu zagorelo še na območju, kjer do zdaj ni gorelo, zato obstaja sum, da je bil na delu požigalec.

Ponoči je zagorelo še nad vasjo Šibelji v občini Komen, smo poročali. Gre za območje na drugi strani Trstelja, kjer doslej ni gorelo.

Požar je zajel približno 20 hektarjev mešanega gozda. Ob tem je na območju znova zapihala močna burja, ki otežuje delo 180 gasilcem in dvema helikopterjema.

Naselja niso ogrožena, zato evakuacije vasi niso potrebne. Gasilci upajo, da se veter ne bo obrnil in tako spremenil tudi smeri širjenja požara.

Vremenske razmere

Burja plamene širi stran od naseljenih območij proti že požganemu delu na Trstelju, poroča portal 24ur. Po drugi strani pa jim je burja tudi v pomoč, saj plamene potiska v požar.

Prav tako veter otežuje gašenje iz zraka, zaradi česar sta trenutno prizemljena tudi oba helikopterja Slovenske vojske, ki sta še dopoldan pomagala pri gašenju.

Bobo

"Resda nenapovedano, a zato je bilo še toliko bolj dobrodošlo, da je bilo zjutraj vsaj nekaj več dežnih kapelj kot v torek tudi tu na Krasu," so sporočili iz civilne zaščite.

So požari podtaknjeni?

"Od prejšnjega požarišča je oddaljen okoli en kilometer, kar pomeni, da ni prišlo do preskoka," je vodja intervencije Blaž Turk pojasnil za 24ur ter dodal, da za zdaj še ni jasno, kako je prišlo do novega požara. Namreč tokratni požar ni povezan s tistim, ki je pred dnevi zajel območje zahodno od Trstelja.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je ob tem prebivalce Krasa pozval, naj oblasti obvestijo o morebitnih sumljivih stvareh, povezanih s požarom. "Oblasti si želijo stvari pripeljati do konca in bodo informacij veseli. Delajo na tem, da bi vzroku požarov prišli do konca in če je ta razlog oseba, česar se vsi bojimo, bodo tudi primerno postopali," je zagotovil.

Šestan poudarja, da tovrstne sume preverja policija. Je pa priznal, da so imeli že prejšnjo nedeljo pomisleke o morebitnem načrtnem požigu. "Takrat se je preskok požara na prejšnjem požarišču zgodil na razdalji skoraj kilometer. Tega fizika ne prenese," je dejal ter ob tem sicer dodal, da dopuščajo možnost, da gre za izjemo.

Gasilci so utrujeni

Vendar pa je na 13. dan med ekipami na terenu čutiti utrujenost, poroča 24ur. "Moči gredo h koncu, usihamo," je priznal namestnik poveljnika Zavoda za gasilko in reševalno službo Sežana Boris Budal.

Kot je dejal, ga ne skrbi, da požara ne bi obvladali, a bodo tudi potem, ko bo požar pod nadzorom, treba na terenu ostati še vsaj tri dni. "Bojimo pa se, da bi zagorelo še kje," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol