M.P./STA | 18. 3. 2023, 17:48

Na Bledu bo med glavno sezono spet gneča, kako bo potekal promet?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

V našem turističnem biseru pričakujejo dobro, a zelo zahtevno poletje. Nas bodo pred mestom spet pričakale kolone avtomobilov?

"Letošnjega poletja se na Bledu zares veselimo, saj napovedi turističnega gospodarstva pravijo, da poleti lahko pričakujemo zelo velik obisk," so sporočili iz Turizma Bled. Vendar na stotine turistov dnevno pomeni tudi velike obremenitve za to relativno majhno gorenjsko mesto.

Bodo potrebne cestne zapore?

Tudi letos se obeta gneča zlasti v prometu, ki utegne biti zaradi gradnje težko pričakovane blejske južne obvoznice tokrat še večja. Izvajalci gradnje, ki je stekla konec lanskega leta, so sicer zagotovili, da zapore glavne ceste na Bled ne bodo potrebne. Bo pa promet pri vstopu na Bled na Betinskem klancu potekal po dveh zoženih pasovih.

Predsezonska cestna dela in popravila.

Predsezonska cestna dela in popravila.

M.P.

CNN: "Bled je ena najbolj vročih destinacij"

Ameriška medijska hiša je v članku na svoji spletni strani Bled uvrstila med 25 najlepših krajev na svetu. Članek govori o "lesketajoči modri vodi, v kateri lebdi odsev Julijskih Alp, na sredini pa je otoček s cerkvico." Zapisali so, da "to pomeni tudi gnečo poleti."

"Vendar naj vas to ne odvrne, vzemite si čas za pohodništvo in plavanje, ta kotiček Slovenije morate raziskati."

Profimedia

Bled kot zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma je že vrsto let tudi del projekta Zero waste. Ob sprehajalnih poteh so koši za ločeno zbiranje odpadkov, ob jezeru so tudi pitniki, tako ni potrebe po kupovanju vode v plastenkah.  

M.P.

Poziv obiskovalcem k spoštovanju reda

Pripravili so Zeleno pismo prijateljem in prijateljicam Bleda, ki so ga objavili na spletni strani destinacije. V njem vse obiskovalce in goste prosijo, naj tako kot domačini spoštujejo red ob jezeru. Parki ob jezeru namreč niso namenjeni sončenju in kopanju, temveč sprehodom in uživanju v razgledih.

Za ogled osrednjih blejskih znamenitosti obiskovalcem svetujejo, naj si vstopnice pravočasno rezervirajo in se tako izognejo gneči.

Za ogled osrednjih blejskih znamenitosti obiskovalcem svetujejo, naj si vstopnice pravočasno rezervirajo in se tako izognejo gneči.

M.P.

Novi blejski župan Anton Mežan je v svojih predvolilnih obljubah napovedal, da bo na Bledu poskrbel za red. "Že v času te poletne sezone želimo zagotoviti javni red in mir ter spoštovanje okolja ob jezeru, predvsem od Grajskega kopališča do Hotela Toplice, kjer striktno ne bomo dovolili nobenega kopanja, poležavanja, sedenja na travi in piknikov," je izpostavil.

Sezonski varuh parkov

"Na Bledu so vsi dobrodošli, vendar pa se morajo zavedati, da je to naša dnevna soba in da se morajo obnašati po naših pravilih. Le na ta način smo na koncu lahko vsi zadovoljni," je poudaril župan.

M.P.

Predvideva tudi zaposlitev sezonskega varuha parkov, ki bi ljudi poleg prostovoljcev opozarjal na pravilno obnašanje. O pravilih pa jih nameravajo obveščati tudi še na druge načine. "Če se ljudem na prijazen in spoštljiv način pove, lahko to na prijazen in razumevajoč način tudi sprejmejo," je prepričan blejski župan. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.