R. K. | 23. 9. 2022, 17:39

Bo etažne lastnike pozimi zeblo? Ostanejo lahko brez plina in električne energije

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Kurilna sezona je pred vrati, etažni lastniki in uporabniki večstanovanjskih stavb pa so se ponovno znašli v neprijetnem položaju. Bi nas morale skrbeti poteze tistih, ki krojijo našo usodo? Bomo pozimi trepetali v debelih nogavicah in toplih jaknah tudi v svojem domu?

V Zbornici za poslovanje z nepremičninami (ZPN) opozarjajo pred nezavidljivim položajem, v katerem so se kljub vladnim ukrepom pred začetkom kurilne sezone znašli etažni lastniki in uporabniki večstanovanjskih stavb. Trdijo, da so pristojni na izvajanje sprejetih ukrepov pozabili, zaradi česar se lahko zgodi, da se bodo tisti, ki živijo v blokih in drugih večstanovanjskih stavbah, ogrevali z dražjimi energenti

Kljub sprejetim ukrepom naj bi bil po mnenju ZPN trg v celoti prepuščen volji dobaviteljev, ki pa se pogosto želijo izogniti predpisanim omejitvam. Zato bodo na slabšem ponovno etažni lastniki, opozarjajo. V najslabšem primeru lahko pride celo do tega, da ostanejo brez zemeljskega plina in električne energije, pišejo na spletni strani 24ur.com.

Zakonska podlaga se je precej spreminjala

Pravice etažnih lastnikov in drugih uporabnikov v večstanovanjskih stavbah so bile pri nabavi zemeljskega plina februarja z intreventnim zakonom že izenačene s pravicami drugih gospodinjskih odjemalcev, a je sedanja vlada to spremenila z več uredbami. Najprej so na pristojnem ministrstvu pripravili novelo zakona o oskrbi s plini, ki je uvedla novo kategorijo - skupne gospodinjske odjemalce. Novela po mnenju ZPN naj ne bi zagotavljala enake obravnave vseh gospodinjskih odjemalcev. 

Bobo

Nato so julija izdali dve uredbi, kjer so na zadovoljstvo ZPN sprejeli uredbi, s katerima so bili gospodinjski odjemalci v večstanovanjskih stavbah, ki energent kupujejo skupaj, izrecno izenačeni z vsemi drugimi gospodinjskimi odjemalci. A se je septembra zalomilo pri noveli zakona o oskrbi s plini, po kateri lahko dobavitelji še vedno različnim kategorijam gospodinjskih odjemalcev objavijo različne cenike. Zaradi tega se lahko zgodi, da bodo tisti, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, energente plačevali dražje.

Nekateri dobavitelji sklenitev pogodbe celo zavrnejo

V Zbornici opozarjajo, da se kljub temu, da dobavitelji ne smejo prekiniti dobave električne energije ali zemeljskega plina in ne smejo zavrniti dobave novim odjemalcem, to pogosto dogaja, saj vladni uredbi ne določata nobenih sankcij za takšno ravnanje

Profimedia

Po njihovih navedbah se nekateri dobavitelji upoštevanju obeh uredb izogibajo tako, da zavrnejo sklenitev pogodbe oziroma ne podajo ponudbe. Nekateri dobavitelji po trditvah zbornice zahtevajo celo določene pogoje, ki so v nasprotju z zakonom. Zahtevajo na primer, da upravniki prevzamejo tveganja za plačilo računov ter celo bančno garancijo za primer neplačila računov, čeprav je to obveznost etažnih lastnikov oziroma uporabnikov v večstanovanjskih stavb.

Dodatne stroške, ki bi pri tem nastali, bi upravnik tako zagotovo prenesel na etažne lastnike in uporabnike, zaradi česar bi se njihov položaj pri nakupu energentov kljub vladnim ukrepom še dodatno poslabšal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol