31. 1. 2023, 16:45 | Vir: STA

Bo nadzor na meji z Avstrijo kmalu odpravljen?

Borut Živulovič/Bobo

Evropska komisarka za notranje zadeve je spregovorila o problematiki nadzora na notranjih mejah znotraj schengenskega območja.

Nadzora na notranjih schengenskih mejah se je treba znebiti, je v okviru Evropskega novinarskega središča (ENR) povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Komisija se po njenih besedah pogovarja s članicami, ki izvajajo nadzor, in njihovimi sosedami, tudi s Slovenijo in Avstrijo, da bi našli druge načine za zagotavljanje varnosti, ne da bi izvajali nadzor na notranjih mejah.

Na vprašanje, kakšna bi bila možna rešitev za odpravo nadzora na slovensko-avstrijski meji, je komisarka odgovorila, da so nekatere rešitve že na mizi. Več jih je komisija predstavila tudi v okviru predloga novega schengenskega zakonika.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Nadzor na avstrijski meji že od 2015

Za pogovore z državami članicami, tudi z Avstrijo in Slovenijo, je zadolžen koordinator za območje schengna, ki deluje v okviru generalnega direktorata komisije, pristojnega za notranje zadeve. Po navedbah virov pri EU bo sestanek slovenske in avstrijske delegacije pod okriljem koordinatorja za schengen potekal prihodnji torek.

Avstrija nadzor na meji s Slovenijo izvaja že vse od leta 2015, ko je bila begunska kriza na vrhuncu. Od tedaj nadzor podaljšuje vsakega pol leta, pri čemer navaja različne vzroke. Sodišče EU je aprila lani razsodilo, da lahko država ob resni grožnji za svoj javni red ali notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, vendar pri tem ne sme prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja šestih mesecev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol