N. V. | 9. 1. 2023, 07:00 | Vir: N1

Nas bo življenje v 2023 stalo še več ali lahko končno pričakujemo pocenitve?

Bobo

Preberite, kateri izdelki se bodo v prihodnjih 12 mesecih dražili še naprej in za katere lahko pričakujemo, da se bodo pocenili?

Inflacija v Sloveniji je bila lani na letni ravni 10,3-odstotna, je zapisano na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije.

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Vpliv so imele tudi podražitve električne energije, plina in drugih goriv, dvig cen stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj je inflacijo zvišal za eno odstotno točko. Čeprav je marsikje v evroobmočju inflacija ob koncu leta popustila, se je v Sloveniji le povečala.

Kako bo v 2023?

Bomo za hrano še vedno iz meseca v mesec plačevali več? Proizvajalci in dobavitelji, kljub pomoči države, umirjanja inflacije v letu 2023 ne pričakujejo. 

Na Trgovinski zbornici Slovenije so za portal N1 povedali, da menijo, da brez povišanj cen trgovci verjetno ne bodo zdržali. Napovedi in ocene, katera skupina izdelkov se bo najbolj podražila in katera najmanj, v tem trenutku težko napovedo.

Bor Slana/Bobo

Poročajo, naj bi maloprodajne cene "eksplodirale" že v januarju. Zagotovo bo cena še naprej rasla mesnim izdelkom, sploh cena govedine, dražji pa bodo tudi pekovski izdelki.

Inflacija bo vztrajala tudi v letu 2024

"Ekstremnim skokom inflacije ne bomo več priča, vendar pa se bo stopnja povečevanja cen ohranjala na visokih ravneh. Inflacija bo prisotna, predvsem pa bo pri visokih ravneh vztrajala tudi v letu 2024," za N1 napoveduje ekonomist Igor Masten.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord